Weer goud en zilver voor Plat en Schipper

Vier medailles voor Nederland op WK Paratriathlon

Jetze Plat en Geert Schipper blijven internationaal domineren in de rolstoelklasse (PTWC). In het Zwitserse Lausanne veroverde Jetze Plat voor de vierde keer op rij de wereldtitel, terwijl Geert Schipper voor de derde achtereenvolgende keer het zilver mee naar huis nam.

Jetze Plat realiseerde in Lausanne de snelste zwemtijd en was ook op het geaccidenteerde fietsparkoers niet te houden. Al snel had hij de – door de verschillen in classificatie  – eerder gestarte concurrenten ingehaald en wist hij zijn voorsprong flink uit te bouwen. “Ik had in mei het fietsparkoers al verkend en door het hoogteverschil wist ik dat de sterkere handbikers in het voordeel zouden zijn”, liet de regerend paralympisch kampioen na afloop van het WK weten.

Plat was in zijn handbike meer dan drie minuten sneller dan de concurrentie en begon dan ook met een comfortabele voorsprong aan het wheelen. In de afsluitende vijf kilometer kwam zijn leidende positie niet meer in gevaar. “Het was even afwachten hoe ik me zou voelen na 28 dagen op hoogtestage te zijn geweest, maar ik voelde heel sterk”, vervolgde Plat. “Ik ben heel blij met de overwinning en de bijbehorende punten voor de paralympische kwalificatieranking. Ik heb me nog niet officieel geplaatst voor Tokio, maar met nog één goed resultaat te gaan, is dit wel weer een belangrijke stap.”

Geert Schipper passeerde iets meer dan vijf minuten achter Plat als tweede de streep en de Italiaan Giovanni Achenza legde anderhalve minuut later beslag op het brons. De Nederlandse equipe gaat in totaal met vier medailles naar huis. Nico van der Burgt finishte als tweede in de PTS3 klasse en Maurits Morsink eindigde in de PTS2-klasse op de derde plaats. Deze twee klassen zijn volgend jaar in Tokio niet vertegenwoordigd op de Paralympische Spelen.

Voor Margret IJdema die uitkomt de PTWC-klasse, was Lausanne wel een kwalificatiemoment voor Tokio. Zij eindigde echter als achtste en Tokio lijkt dan ook nog ver weg. “Margret heeft vandaag het maximale gegeven, maar als anderen sneller zijn, dan hebben we het er mee te doen”, aldus bondscoach Bas de Bruin. “Het wordt niet eenvoudig voor haar om zich te kwalificeren, maar het seizoen is nog niet over en volgend jaar zijn er nog belangrijke wedstrijden. En ze maakt nog steeds progressie al kwam dat er vandaag helaas niet uit.”

Goud en zilver voor Jetze Plat en Geert Schipper.

Nederlandse Triathlon Bond

Zilver voor Nico van der Burgt in de PTS3-klasse.

Nederlandse Triathlon Bond

Brons voor Maurits Morsink in de PTS2-klasse.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer