Vrijwilliger voor het voetlicht: Mathijs van Ark - GVAV Triathlon

'Het is een leuke manier om iets terug te doen voor de club'

Onze sport wordt gedragen door vrijwilligers. De komende tijd brengen we ze graag voor het voetlicht. Vandaag deel 1: Mathijs van Ark van GVAV Triathlon.  

GVAV Triathlon organiseert op zondag 5 februari voor de 24ste keer de GVAV Cross Run Bike Run. Mathijs van Ark maakt sinds zeven jaar deel uit van de wedstrijdcommissie die jaarlijks de crossduathlon in Norg op poten zet. “Ik had zelf twee keer aan de Cross Run Bike Run meegedaan toen ik werd gevraagd of ik wilde helpen met het organiseren van het evenement. Daar heb ik ja op gezegd omdat ik het een leuke manier vond om iets terug te doen voor de club”, vertelt de docent fysiotherapie aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Van Ark is binnen de organisatiecommissie verantwoordelijk voor het parkoers en de externe contacten. “Wat onze wedstrijd uniek maakt, is dat de start, finish en de wisselzone allemaal gesitueerd zijn in een overdekte manege. Daar is het droog en beschut, dat is fijn als het buiten koud is. Het is mijn taak om de contacten met de mensen van de manage te onderhouden, maar ik zorg bijvoorbeeld ook voor het aanvragen van vergunningen en ben daardoor veel in gesprek met de gemeente.”

De Cross Run Bike Run, een van de oudste crossduathlons van Nederland, vond oorspronkelijk plaats in het Stadspark in Groningen, maar verhuisde dertien jaar geleden naar Norg. “We hebben daar een mooie locatie in het bos- en duingebied van de Langeloër duinen gevonden. Noord-Nederland is natuurlijk vlak, maar we hebben zo’n beetje alle hoogteverschillen die er in de Langeloër duinen te te vinden zijn, met wat draaien en keren, in het parkoers opgenomen. Het is mooi om ieder jaar weer het parkoers te verbeteren, er meer singletrack in te krijgen en het zo weer uitdagender te maken.”

Sinds Van Ark anderhalf jaar geleden vader werd van een zoon, staan zijn eigen triathlonactiviteiten even op een wat lager pitje. “Vooral het zwemmen schiet er nog wel eens bij in”, lacht hij. Toch maakt hij graag tijd vrij voor de organisatie van de Cross Run Bike Run. “Het valt wel mee hoor met de tijd die ik daar in steek. We draaien als organisatie natuurlijk al flink wat jaren mee en we hebben een strak draaiboek. In de aanloop naar de wedstrijd komen we vijf tot zes keer bij elkaar. Verder is het een uurtje hier en daar, alleen in deze periode, zo vlak voor de wedstrijd is het wat drukker. Maar echt, de tijdsinvestering valt reuze mee.”

Op de dag zelf, heeft de vereniging dertig vrijwilligers tot haar beschikking. “GVAV heeft 230 leden en is dus best een grote vereniging, maar de grootste uitdaging is vaak om die vrijwilligers bij elkaar te krijgen”, vervolgt Van Ark. “We moeten meestal verschillende oproepen doen, maar het komt altijd goed.”

De afname van mensen die bereid zijn vrijwilligerswerk te doen, naast vaak een gezin en een drukke baan, is een landelijke trend. “Ook denk ik dat veel atleten binnen onze club gewoon zelf graag sporten. Dat zie ik zelf ook als enige nadeel, dat ik zelf niet meer aan de wedstrijd mee kan doen. Maar dat heb ik er dat ene weekend per jaar wel voor over. Ik haal er plezier en voldoening uit om een mooie wedstrijd neer te zetten voor iedereen die het leuk vindt om op de mountainbike en crossschoenen door de bossen te crossen.”

Wil je ook meedoen in Norg? Het is nog tot deze zaterdag, 28 januari, mogelijk om je in te schrijven voor GVAV Cross Run Bike Run. Klik hier voor meer informatie

Nederlandse Triathlon Bond
Mathijs van Ark (hier zelf in actie op de mountainbike):
Mathijs van Ark (hier zelf in actie op de mountainbike): "Het enige nadeel is dat ik zelf niet meer aan de wedstrijd mee kan doen."
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer