Vierde plek topresultaat voor mixed triathlonteam in Tokio

'Chocolademedaille' voor TeamNL bij debuut gemengde teamestafette op Spelen

Opkomst van TeamNL Triathlon bij de mixed teamrelay. Foto: Orange Pictures
Opkomst van TeamNL Triathlon bij de mixed teamrelay. Foto: Orange Pictures

Het debuut van de gemengde teamestafette heeft voor het Nederlands triathlonteam een zeer knappe vierde plek opgeleverd. Het kwartet Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom moest de Britten, de Amerikanen en de Fransen voor laten gaan. Het betekende voor Klamer na haar individuele vierde plek van afgelopen dinsdag opnieuw een ‘chocolade medaille’.

Maya Kingma wisselt van zwemmen naar fietsen. Foto: Orange Pictures
Maya Kingma wisselt van zwemmen naar fietsen. Foto: Orange Pictures

De Nederlanders maakten gebruik van de mogelijkheid om tot twee uur voor de start nog een wijziging in de opstelling door te geven. Uit tactisch oogpunt werd besloten om Maya Kingma te laten starten, in plaats van Rachel Klamer. Het voordeel bleek evident en was mogelijk bepalend voor het latere succes. Kingma zwom met de Britse Learmonth op kop vanaf de start en zorgde er daarmee voor dat er een elitegroepje ontstond met verder nog Katie Zaferes (USA) en Laura Lindeman (DUI). Frankrijk miste met Leonie Periault compleet de slag en liep flinke achterstand op. Ook België kende een aarzelende start met Claire Michel. Tijdens het fietsen diepte het viertal de voorsprong uit en lopend kon Kingma zich goed handhaven.

Marco van der Stel springt op de fiets. Foto: Orange Pictures
Marco van der Stel springt op de fiets. Foto: Orange Pictures

Marco van der Stel wist dat een goed zwemonderdeel en een vliegende wissel cruciaal zouden zijn voor positiebehoud. Hij slaagde daar glansrijk in en begon met Jonathan Brownlee (GBR), Kevin McDowell (USA) en Jonas Schomburg (DUI) aan het looponderdeel. Schomburg had moeite met het tempo en ook Van der Stel kon Brownlee en McDowell niet bijbenen. De Britten namen afstand en de Amerikanen vestigden zich op plek twee.

Rachel Klamer leidt de achtervolgende groep. Foto: Orange Pictures
Rachel Klamer leidt de achtervolgende groep. Foto: Orange Pictures

Rachel Klamer had als belangrijkste taak om de aansluiting met de achtervolgende groep te behouden. Na een sterke wissel begon ze ook direct sterk aan het fietsonderdeel. Georgia Taylor-Brown (GBR) en Taylor Knibb (USA) waren toen al uit beeld. Cassandre Beaugrand (FRA) kon het tempo van Knibb niet bijbenen en viel terug tot de groep met Klamer, Valerie Barthelemy (BEL) en Annabel Knoll (DUI). Tijdens het lopen was Beaugrand wel scherp en lanceerde ze Frankrijk terug de medailleposities in. Klamer had in de eerste ronde moeite met het tempo, maar herpakte zich sterk en hield Nederland in de race voor plek vier.

Jorik van Egdom verslaat de Belgen en de Duitsers in de sprint om plek vier. Foto: Orange Pictures
Jorik van Egdom verslaat de Belgen en de Duitsers in de sprint om plek vier. Foto: Orange Pictures

Voor Jorik van Egdom was de eerste opdracht om de aansluiting met België en Duitsland te houden tijdens het zwemmen. Van Egdom kweet zich uitstekend van zijn taak en zat na de wissel waar hij moest zitten met Jelle Geens (BEL) en Justus Nieschlag (DUI). Het verschil met de medailleposities was te groot geworden, waardoor de strijd voor plek vier restte. Die wist van Egdom met een magistrale eindsprint in het voordeel van TeamNL te beslechten, waarmee hij de Belgen naar plek vijf en de Duitsers naar plek zes verwees. Alex Yee (GBR) veroverde voor zijn land het goud en verwees Morgan Pearson (USA) naar zilver. Vincent Luis (FRA) maakte op de fiets de race nog erg spannend, maar kwam er met lopen niet aan te pas en moest genoegen nemen met het brons.

Reacties

Maya Kingma:

“Ongelofelijk, dit hadden we niet verwacht. We waren allemaal zo goed als we konden zijn. Echt top. We zaten wel wat op een gaatje, dus ik ben blij dat ik nog naar Jessica toen ben kunnen sprinten en met lopen gewoon erbij en dan zetten we Marco goed af.”

Marco van der Stel:

“Ik moest gecontroleerd zwemmen in de kopgroep. Daarna attent gewisseld. Met fietsen weinig gedaan. Ze zoeken het maar uit dacht ik, want ik wilde hard lopen en ik heb toen alles uit de tank gehaald wat er nog in zat en als derde afgetikt op Rachel.”

Rachel Klamer:

“Vandaag was helaas niet de race van m’n leven. De rest heeft het ontzettend goed gedaan. Ik wilde per se dat Jorik in een groepje zou zitten en niet op een gaatje zat bij zijn zwemstart. Dat is gelukt.”

Jorik van Egdom:

“Er komt wel wat druk op te staan als anderen het zo goed doen. Dan kun je niet verzaken. We zaten in een groep met plek 4,5,6 toen ik het water in ging, dus ik dacht ik moet en zal erbij blijven. Dat lukte prima en met fietsen ook. Met lopen wilde ik toch laten zien dat ik sterkste ben, ook al was dat misschien niet zo. Daar heb ik me goed doorheen gebluft. Stiekem mogen we heel trots zijn op dit resultaat denk ik.”

Reacties
Ga naar de uitslagen
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer