Van Vlerken neemt afscheid met EK-titel in Almere

Brons voor Sarissa de Vries, NK-titel bij de mannen voor Erik-Simon Strijk

In haar laatste triathlon als professional is Yvonne van Vlerken in Almere Europees en nationaal kampioen geworden. Van Vlerken, die recent haar afscheid aangekondigd had en pas te elfder ure werd toegevoegd aan de startlijst, moest diep gaan voor de zege. Sarissa de Vries leidde de race vanaf de zwemstart, zette het parcoursrecord op de fiets scherper en bleef tot in de vierde van zes loopronden uit het zicht van de routinier Van Vlerken. Die profiteerde daarna optimaal van de inzinking waarmee De Vries te maken kreeg, liep de snelste marathontijd en finishte en passant nog maar eens onder de negen uur. Het was de zestiende zege in 45 optredens in hele triathlons en na 2017 opnieuw een EK-titel voor ‘Vonsy’. Sarissa de Vries kwam zwaar ontgoocheld als derde over de streep, nadat ze in extremis nog gepasseerd werd door Lina Kristin Schink uit Duitsland. Miriam van Reijen pakte met de vierde plek het NK-brons.

(foto: 3athlon.nl/Romy Louise van Schooneveld)

Nederlandse Triathlon Bond

Bij de mannen raakte de Nederlandse ploeg al snel de EK-favoriet kwijt, toen Evert Scheltinga lek reed na amper tien kilometer fietsen. Een volgende lekke band in de tweede ronde betekende het einde van zijn wedstrijd. Sven Strijk leek te profiteren, handhaafde zich lang in de kopgroep van vijf die op de fiets ontstond en moest de latere winnaar Matt Trautman en EK-winnaar Kristian Hogenhaug 30 kilometer voor het eind van het fietsonderdeel laten gaan. Oudere broer Erik-Simon bouwde zijn race zuiniger op, fietste gestaag door het veld naar voren en liep een sterke marathon om uiteindelijk net NK-goud te claimen. Oudgediende Dirk Wijnalda passeerde Sven Strijk ook en veroverde op 46-jarige leeftijd NK-zilver. Matt Trautman (ZAf) zette een nieuw parcoursrecord met 7.50.15 en won Challenge Almere-Amsterdam. Voor Hogenhaug (DEN), die ook onder het oude parcoursrecord dook, was er EK-goud.