Triatleten gezocht voor onderzoek looptechniek

NTB ondersteunend partner onderzoek Universiteit Maastricht

De NTB is ondersteunend partner in een onderzoek naar bepaling van de looptechniek via een meting in inlegzolen. Het bedrijf Arion heeft een inlegzool voor hardloopschoenen gemaakt waarmee druk gemeten kan worden. Hiermee kan op eenvoudige wijze een beeld gegeven worden van de looptechniek en de individuele geschiktheid van de gebruikte hardloopschoenen (blessurerisico). Voor een studie waarin deze inlegzolen getest gaan worden, zijn de onderzoekers op zoek naar hardlopers/triatleten. Het onderzoek zal plaatsvinden bij de Universiteit Maastricht en maximaal drie uur in beslag nemen.

In deze drie uur is de totale hardlooptijd ongeveer 30 minuten. De hoogste snelheid is één minuut op 18 km/u, de rest van de tijd is op (veel) lagere snelheid. Deelnemers moeten dus in ieder geval 18 km/u kunnen halen, zelfs al zou dat voluit zijn. De winst voor de onderzoekers zit uiteraard in het testen van de inlegzolen. Voor de deelnemers zit de winst in het (beter) leren kennen van de eigen looptechniek, bijvoorbeeld hoe je voet afwikkelt en welke krachten er op je benen komen tijdens het hardlopen. Kennis hierover kan zorgen voor minder blessures. Sporters die aan dit onderzoek mee willen doen, kunnen zich aanmelden bij Bas van Hooren (basvanhooren@hotmail.com).

Met de inlegzolen kan op eenvoudige wijze een beeld gegeven worden van de looptechniek en de individuele geschiktheid van de gebruikte hardloopschoenen (blessurerisico).

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer