Toewijzing Nederlandse kampioenschappen 2021

Vrijwel kopie van kalender 2020

Het triathlonseizoen 2020 stond grotendeels in het teken van het coronavirus waardoor de meeste Nederlandse kampioenschappen dit jaar geen doorgang konden vinden. Alleen het NK Jeugd en Junioren en het NK Paratriathlon konden op de valreep nog worden verplaatst worden naar september (in respectievelijk Roermond en Sittard), maar de overige kampioenschappen verdwenen helaas van de kalender. Voor 2021 hanteert de NTB daarom als uitgangspunt dat – waar mogelijk – de NK’s in 2021 zoveel mogelijk alsnog aan de voor 2020 aangewezen organisatie worden toegewezen.

NK Paratriathlon
Een uitzondering is het Nederlands kampioenschap Paratriathlon dat voor dit jaar was toegekend aan Alphen aan den Rijn. Na het succesvol verlopen NK voor jeugd en junioren, heeft Roermond zich voor 2021 aangemeld als organisator voor het NK Paratriathlon. Op voordracht van de technische staf heeft deze locatie komend jaar de voorkeur gekregen, mede omdat België en Luxemburg hun nationale kampioenschap naar verwachting ook in Roermond zullen onderbrengen. Met het NK twee weken na de Paralympische Spelen lijkt daarmee een internationaal topveld gegarandeerd.

NK Lang Almere
Het NK lange afstand, dat wordt gehouden tijdens het WK lange afstand in Almere, is in 2021 alleen voor elite. World Triathlon is geen voorstander van het houden van nationale kampioenschappen tijdens een WK-race, maar heeft voor de PRO-serie in Almere een uitzondering gemaakt. Dit omdat deelname aan een NK Lange Afstand voor de veelal (semi-)professionele atleten van groot belang is voor sponsoring en andere ondersteuning. De Nederlandse titelstrijd in Almere is dus alleen voor elite en niet voor agegroupers.

Eredivisie
De eerste twee NK’s van het seizoen 2021, het NK Sprint op 5 juni in Nijmegen en het NK Standaard op 10 juli in Rotterdam, maken, net zoals gepland was in 2020, deel uit van het programma van de Eredivisie.

Kijk hier voor meer informatie over (voorwaarden voor) deelname aan Nederlandse Kampioenschappen (update 2021 volgt z.s.m.).

Overzicht NK's 2021

NK Duathlon Standaard (10-40-5)

3 april - Almere

NK Duathlon Sprint (inclusief jeugd en junioren)

2 mei - Hoogerheide

NK Triathlon Sprint

5 juni - Nijmegen

NK Triathlon Midden

30 mei - Nieuwkoop

NK Masters Standaard

3 juli - Hardenberg

NK Triathlon Standaard

10 juli - Rotterdam

NK Triathlon Jeugd en Junioren

28 augustus - Zaanstad

NK Triathlon Lang (Elite)

12 september - Almere (tevens WK)

NK Paratriathlon

18 september - Roermond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer