Tegenslag voor TeamNL in Tokio

Klamer finisht als zeventiende in olympisch testevent

De vrouwenrace tijdens het testevent in Tokio eindigde vannacht met een kater. Niet alleen voor het Nederlands team dat tegenslag kende, maar ook voor Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown die hand en hand over de streep kwamen, maar na afloop gediskwalificeerd werden. De winst ging daardoor naar Flora Duffy die op het olympisch parcours een geweldige comeback maakte.

Officials gingen vanwege ITU-regel 2.11.f, t over tot diskwalificatie nadat de Britse atletes Learmonth en Taylor-Brown hand in hand over de finish waren gekomen en geen moeite hadden gedaan om een verschil te maken op de finishlijn. Het gevolg was dat Flora Duffy, die als derde over de streep kwam, de overwinning in haar schoot geworpen kreeg. Rachel Klamer finishte in Tokio aanvankelijk op de negentiende plaats, maar schoof door de diskwalificatie van het Britse tweetal door naar de zeventiende stek. Maya Kingma haalde de finish niet.

Vijfenzestig vrouwen gingen om half acht s’ ochtends van start voor hun race, maar de thermometer gaf ondanks het vroege tijdstip al bijna dertig graden aan en het water in de baai van Tokio was al vrijwel even warm. Vanwege de hoge temperaturen, gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid, zag de organisatie zich genoodzaakt om het lopen in te korten naar 5 kilometer. “Ontzettend jammer. De hitte speelde nauwelijks een rol, tien kilometer lopen had makkelijk gekund”, liet hoofdcoach Louis Delahaije vanuit Tokio weten.

Maya Kingma maakte ook nu weer indruk tijdens het, 1500 meter lange, zwemonderdeel. De voormalige langebaanzwemster kwam kort na leidster Learmonth en Summer Rappaport uit het water en kwam vervolgens in een groep van twaalf terecht.  Deze groep haalde eerst leidster Learmonth bij maar dunde, naar gelang de wedstrijd op het bochtige parcours in Tokio vorderde, steeds verder uit. Favoriete Katie Zaferes en haar Amerikaanse landgenote Kirsten Kasper vielen in de derde ronde weg na een valpartij en Kingma kon in de vierde ronde het tempo, van met name Flora Duffy, niet meer bijhouden.

De Nederlandse had aan een valpartij op de fiets vier weken geleden rugklachten over gehouden. De pijn leek voor de wedstrijd nagenoeg weg, maar in de race begon haar rug toch weer op te spelen. “Per ronde kreeg ik meer last en het werd steeds pijnlijker om een hoog vermogen te leveren. Dit gecombineerd met een trainingsachterstand vanwege die valpartij, zorgde ervoor dat ik moest lossen.” Kingma besloot met het oog op de mixed teamrelay op zondag om niet door te duwen en stapte tijdens het fietsen af. “Hopelijk gaat het zondag beter, de inspanningen zijn dan korter, dus ik maak me er niet te veel zorgen over.”

Klamer verloor tijdens het zwemmen veel tijd, 46 seconden achterstand op Learmonth, en kwam tijdens het fietsen in een groep terecht waar de samenwerking stroef verliep. De triatlete uit het Overijsselse Beuningen wist met de vijfde looptijd nog veel plaatsen goed te maken, maar eindigde uiteindelijk ver buiten de top tien. Klamer en Kingma komen zondag nog, samen met Marco van der Stel en Jorik van Egdom, in actie in de mixed teamrelay.

 

Flora Duffy maakte na een jaar afwezigheid een succesvolle rentree.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer