TeamNL Triathlon naar World Triathlon Series Leeds

Maya Kingma draagt startnummer één

Foto's: World Triathlon Media/Janos Schmidt
Foto's: World Triathlon Media/Janos Schmidt

TeamNL Triathlon doet zaterdag en zondag mee aan de tweede World Triathlon Series-race van het seizoen in Leeds. Maya Kingma en Rachel Klamer komen aan de start bij de vrouwen en Donald Hillebregt vertegenwoordigt ons land bij de mannen. Jetze Plat, Geert Schipper, Margret IJdema, Maurits Morsink en Nico van der Burgt doen in Leeds mee aan de World Triathlon Para Series.

Veel ogen zullen zondag in Leeds, waar een geheel nieuw parkoers is uitgezet in en rond Roundhay Park, gericht zijn op Maya Kingma. De triatlete uit Maastricht, die in Leeds startnummer 1 heeft, begon het seizoen goed door drie weken geleden in de eerste WTS-race in Yokohama verrassend op de derde plek te eindigen. Extra druk voelt de triatlete aan de vooravond van de race in Leeds echter niet. “Totaal niet”, vertelt Kingma. “ Ik wil dit jaar een zo goed mogelijke WK-serie racen en mijn tactiek is eigenlijk voor iedere wedstrijd hetzelfde. Ik ga zo hard mogelijk proberen te zwemmen en dan hoop ik op de fiets de wedstrijd een beetje maar mijn hand te kunnen zetten. Dat pakte in Yokohama heel goed uit en dat hoop ik in Leeds ook weer te doen. Uiteindelijk hoop ik zo hoog mogelijk te eindigden. Ik zeg niet dat ik meteen weer naar een podiumplek loop, maar een plek bij de eerste tien is wel het doel.”

Klamer zonder concrete verwachtingen

Rachel Klamer die herstellende is van een blessure, deed niet mee in Yokohama en vindt het lastig om in te schatten wat ze kan verwachten. “Het gaat de goede kant op”, laat Klamer weten. “Ik heb de afgelopen tijd vrij weinig, om de dag, gelopen. Als je zoals ik graag loopt, is dat best wel frustrerend. Verder heb ik de afgelopen tijd veel alleen getraind en had ik bijna geen wedstrijden de afgelopen anderhalf jaar. Natuurlijk wil ik zo goed mogelijk presteren, maar ik heb eigenlijk geen idee waar ik sta. Concrete verwachtingen heb ik dan ook niet.”

Het belooft zondag een spannende race te worden. Katie Zaferes en Taylor Spivey strijden om het laatste startbewijs in Tokio voor de Amerikaanse ploeg, oud-wereldkampioene Flora Duffy is na een blessure weer van de partij en de Britse langeafstandsatlete Lucy Charles-Barclay, de nummer twee het WK op Hawaii, maakt haar debuut in de WTS.

Donald Hillebregt is de enige Nederlander in de mannenrace in Noord-Engeland. Hillebregt hoopt in Leeds genoeg punten te scoren om in de top 140 van de olympische ranglijst te komen. Een plek binnen de top 140 is nodig om als reserve voor de mixed teamrelay mee naar Tokio te kunnen.

In de Oekraïense plaats Dnipro vindt een Europe Triathlon Cup plaats. Youri Keulen en Dorian Horsten staan daar namens Nederland aan de start.

 

Klamer zonder concrete verwachtingen

Eerste keer paratriathlon in Leeds

Voor het eerst vinden in Leeds ook wedstrijden van de World Triathlon Para Series plaats. Jetze Plat en Geert Schipper zijn zaterdag podiumkandidaten in de rolstoelklasse (PTWC). Plat is al sinds september 2015 ongeslagen in de WTP-Series. Geert Schipper blijft internationaal gezien het dichtst bij Plat in de buurt. Ook in Yokohama drie weken geleden legde het oranjeduo beslag op de eerste en de tweede plek. Margret IJdema komt uit in de rolstoelcategorie voor vrouwen. Zij testte vlak voor de wedstrijd in Yokohama positief op het coronavirus en het is afwachten of ze weer voldoende is hersteld om mee te kunnen doen voor een podiumplek. Maurits Morsink en Nico van der Burgt wonnen in Yokohama respectievelijk zilver en goud in hun klassen PTS2 en PTS3. Omdat hun klassen niet op de Spelen uitkomen, strijden beiden om een ticket in de moeilijkere PTS4-klasse. Van der Burgt boekte in Yokohama zes plekken winst op de ranglijst, maar kwalificatie wordt heel lastig, liet bondscoach Bas de Bruin eerder al optekenen.

De World Triathlon Para Series starten zaterdag om 14.00 uur lokale tijd (15.00 Nederlandse tijd). De vrouwenrace op zondag staat om 13.08 uur gepland (14.08 NL) en de mannenrace begint om 15.54 uur (16.54 NL).

De wedstrijden zijn live te volgen Triathlon LiveTV

Eerste keer paratriathlon in Leeds
Volg live
Alles over de WTCS
World Triathlon Championship Series

Alles over de WTCS

Bekijk hier voorbeschouwingen, uitslagen, rankings en links naar social feeds.

Lees meer
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer