TeamNL Triathlon in actie in Montreal en Hamburg

Races in WTPS en WTCS

De atleten van TeamNL triathlon komen vrijdag, zaterdag en zondag in actie in de World Triathlon Para Series in Montreal en de World Triathlon Championship Series in Hamburg.

De paratriatleten zijn op tijd en met al hun bagage, in Montreal gearriveerd voor de tweede wedstrijd in de World Triathlon Para Series (WTPS). De wedstrijd in Canada is de tweede race die meetelt voor de World Triathlon Para Series 2022. De eerste wedstrijd was half mei in Yokohama, de laatste wedstrijd begin augustus in Swansea, Groot-Brittannië. Jetze Plat en Geert Schipper lieten de race in Yokohama aan zich voorbij gaan, maar zijn vrijdag in Montreal wel van de partij. Zij zijn meteen ook de favorieten voor de overwinning in de rolstoelklasse.

Naast Plat en Schipper komen ook Maurits Morsink (PTS2), Nico van der Burgt (PTS3) en Sander Koomen en zijn guide Daaf Plomp (PTVI) in actie. Morsink en Van den Burgt (foto) zijn in hun categorieën – die in Parijs voor het eerst op het paralympische programma staan – medaillekandidaten. Ook Koomen heeft Parijs als doel. “Hij komt uit in een sterk bezette klasse en probeert wedstrijd voor wedstrijd zijn ranking te verbeteren”, aldus bondscoach Bas de Bruin.

Naast de WTPS zijn dit jaar het EK en WK belangrijk om punten te halen voor de Para Triathlon World Ranking. De Bruin: “Je moet daarvoor in drie van de vijf wedstrijden punten halen. Een goede positie op deze ranking zorgt voor zekere startplekken in de races die in 2023 voor de Paralympische ranking mee gaan tellen. Aangezien Jetze en Geert Montreal hebben gemist en Swansea in dezelfde week als het WK handbiken valt, moeten zij in ieder geval finishen in Montreal.”

De parawedstrijden in Montreal beginnen vrijdag om 7.30 uur lokale tijd (13.30 uur in Nederland).

Deelnemerslijsten Montreal

WTCS Hamburg

De eliteatleten komen op zaterdag en zondag in actie in de World Triathlon Championship Series-race in Hamburg. Zaterdag staan de individuele wedstrijden op het programma en zondag de Mixed Team Relay. Hamburg maakt twee keer deel uit van de WTCS 2022. Vanwege de door corona verstoorde kalender in 2021, was Hamburg in september van dat jaar het beginpunt van de strijd om de wereldtitels in 2022.

Nederland is zaterdag met drie atleten vertegenwoordigd in de individuele triathlon over de sprintafstand. Rachel Klamer is met haar zeventiende plek de hoogst genoteerde Nederlandse in de tussenstand  van het wereldkampioenschap. Maya Kingma staat op de 21ste plek.  Richard Murray (22ste op de ranglijst) stond aanvankelijk op de wachtlijst voor Hamburg, maar hoorde woensdag dat hij ook individueel mag starten.

Zondag staat er in Hamburg ook nog een Mixed Team Relay op het programma. Twee weken geleden eindigde TeamNL Triathlon nog teleurstellend op de laatste plaats op het WK in Montreal. In Duitsland zijn Richard Murray, Rachel Klamer, Jorik van Egdom en Maya Kingma er op gebrand om, net als in Leeds eerder dit jaar, weer in de top tien te eindigen.

De vrouwenwedstrijd in Hamburg start zaterdag om 13.35 uur, de mannenwedstrijd begint om 15.35 uur. De Mixed Team Relay staat zondag om 15.00 uur op het programma. De ARD (https://www.ard.de/) zendt de wedstrijden op beide dagen uit via een livestream. Ook zijn de wedstrijden te volgen via https://www.triathlonlive.tv/

Deelnemerslijsten Hamburg
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer