TeamNL Triathlon achtste in Edmonton

Nederland handhaaft zevende plek op ranking

TeamNL Triathlon is zondag als achtste geëindigd in de Mixed Relay Series-race in Edmonton. Maya Kingma, Jorik van Egdom, Quinty Schoens en Marco van der Stel handhaafden daarmee hun zevende plaats op de olympische kwalificatieranking.

Maya Kingma beet in Hawrelak Park in Edmonton de spits af voor Nederland. Zij kwam als eerste uit het water en kwam op de fiets samen met de Britse Sophie Coldwell en de Amerikaanse Summer Rappaport aan de leiding. Het drietal begon gezamenlijk aan het lopen en Kingma tikte achter USA en Groot-Brittannië Jorik van Egdom als derde aan.

Van Egdom verloor tijdens het zwemmen net de aansluiting met de kopgroep met daarin de winnaar van zaterdag, Johnny Brownlee namens Groot-Brittannië, Seth Rider uit Amerika en Taylor Reid die namens Nieuw-Zeeland vooraan was aangesloten. Brownlee, die een voorsprong namen tijdens het lopen, tikte ploeggenote India Lee als eerste weg, gevolgd door Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Van Egdom gaf op de achtste plek het stokje over aan Quinty Schoens, die Rachel Klamer in Edmonton verving. De pas 20-jarige Schoens zwom een gaatje dicht naar Australië, Zwitserland en Italië en fietste en liep vervolgens met Zwitserland op plaats zeven/acht. Ze tikte uiteindelijk op de achtste plek Marco van der Stel aan die die positie wist te handhaven en concurrent Canada een halve minuut voor bleef.  De winst ging naar het jonge team van Nieuw-Zeeland, gevolgd door Groot-Brittannië en de USA.

Technisch directeur Adrie Berk had na afloop gemengde gevoelens over de race. “We staan nog steeds zevende op de olympische kwalificatieranking, maar dat is niet geheel onze verdienste. Canada en Zwitserland verbeterden zich, alleen niet genoeg om ons voorbij te gaan”, vertelde hij. “Niet alle teams waren op volle sterkte hier en Frankrijk deed niet mee, dus het was een mooie kans om onze zevende plaats op de olympische ranking te versterken. We hadden op meer gehoopt.”

De eerste zeven landen op de olympische ranking per mei 2020 plaatsen zich direct voor de Olympische Spelen in Tokio. Er staat dit seizoen nog één mixed teamrealy, tijdens het testevent in Tokio, op het programma waarin punten voor de olympische kwalificatieranking gehaald kunnen worden. Volgend jaar telt waarschijnlijk alleen de Mixed Teamrelay Series-wedstrijd in Abu Dhabi nog mee.

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer