TeamNL met veertien atleten in Grand Final Pontevedra

Jetze Plat op jacht naar zevende wereldtitel

Pontevedra in het noordwesten van Spanje is zaterdag en zondag gastheer van de World Triathlon Championship Series Grand Final waarin gestreden gaat worden om de wereldtitels. In totaal komt TeamNL Triathlon met veertien atleten in actie in Spanje. Jetze Plat is al sinds 2016 onverslagen en kan in Pontevedra zaterdag een zevende wereldtitel aan zijn erelijst toevoegen.

Rachel Klamer, Maya Kingma en Richard Murray vertegenwoordigen ons land in de elitewedstrijden. Zij kunnen gezien hun puntenaantal niet meer in de buurt van het WK-podium komen, maar zijn er alle drie op gebrand om hun WTCS-seizoen op een mooie manier af te sluiten.

Maya Kingma voldeed in mei in de World Triathlon Championship (WTCS)-race in Yokohama aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF voor de Olympische Spelen in Parijs, maar kon daarna niet meer in de buurt van de top tien komen. “Het zat dit jaar niet echt mee”, vertelt zij. “Ik ben veel ziek geweest, waardoor ik niet optimaal heb kunnen presteren.”

Een maand geleden kwam ze in het testevent in Parijs, waar ze als 48e eindigde, voor het laatst in actie. “Voor Sunderland ben ik ziek geworden, dus ik stond niet fit aan de start in Parijs. Gelukkig heb ik daarna nog wel goed kunnen trainen. Ik verwacht beter te zijn dan in Parijs, maar het is afwachten hoe het zal gaan.”

Voor Rachel Klamer en Richard Murray is het hun doel bij de eerste acht te eindigen en zo te voldoen aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF. “We zijn allebei drie weken op hoogtestage geweest in Font Romeu en hebben een goed trainingsblok achter de rug. “Hopelijk gaat het lukken”, vertelt Murray. “Dit is onze laatste kans dit jaar om aan die eis te voldoen”, vult Klamer aan. “Als het in Pontevedra niet lukt, is het even afwachten welke wedstrijden over de olympische afstand volgend seizoen nog binnen de kwalificatieperiode vallen.”

Klamer, de nummer vier van de Olympische Spelen in Tokio, lijkt in ieder geval steeds beter in vorm te komen. Anderhalve week geleden eindigde ze in de World Cup in Karlovy Vary, achter voormalig wereldkampioen Gwen Jorgensen, als tweede. “Ik heb dit jaar toch nog wel wat stappen kunnen zetten, ondanks dat ik aan het begin van het seizoen niet wist of ik wel zou kunnen racen”, vertelt Klamer die al geruime tijd tobt met een hamstringblessure. “Karlovy Vary was een mooie opsteker.”

Mitch Kolkman, Barbara de Koning – die vorig jaar als tiende eindigde op het WK in Abu Dhabi – en Marit van den Berg komen in Pontevedra in actie bij de beloften.

Nederlandse Triathlon Bond

Nederlandse podiumfavorieten

De paralympische selectie van bondscoach Bas de Bruin komt op volle sterkte aan de start in Pontevedra. Jetze Plat, Geert Schipper, Maurits Morsink, Nico van der Burgt en Sanne Koopman lijken in Spanje zekerheden voor het podium. Plat hoopt zijn hegemonie sinds 2016 weer een jaartje voor te kunnen zetten. Hij kan in Pontevedra een zevende wereldtitel op zijn palmares bijschrijven. Geert Schipper eindigde een jaar geleden in de rolstoelcategorie als derde en is ook nu weer een topfavoriet voor het podium.

Nico van der Burgt (PTS3) gaat in Pontevedra de strijd aan met rivaal Daniel Molina uit Spanje. Een jaar geleden eindigde Van der Burgt als tweede, dit keer hoopt hij de rollen om te kunnen draaien. Ook Maurits Morsink (PTS2) en Sanne Koopman (PTS3) zijn dit seizoen vaste waarden op het podium en gaan ook in Pontevedra voor een topklassering. Margret IJdema grossiert dit jaar in vijfde plaatsen, maar kan misschien op het WK iets extra’s. Sander Koomen kwam deze week, met guide Daaf Plomp, via de wachtlijst op de startlijst. Zij gaan in een sterk deelnemersveld proberen hun vijftiende plek van vorig jaar te verbeteren.

In Pontevedra strijden ook de agegroupers om de wereldtitels. Marijke Zeekant, Pim Veeger en Ruud van Herp komen namens Nederland in actie.

Nederlandse podiumfavorieten
PROGRAMMA STARTLIJSTEN
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer