TeamNL haalt doelstelling met achtste plek op WK

Triatleten na mixed relay Hamburg nog volop in race voor Tokio

Een uitschieter zoals twee jaar geleden zat er vandaag niet in voor het Nederlands team tijdens het WK mixed teamrelay in Hamburg. Maya Kingma, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom werden ditmaal achtste, waarmee het vooraf gestelde doel gehaald werd. Met nog drie races te gaan in de olympische kwalificatieperiode heeft Nederland de zevende plek, die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor Tokio, nog altijd in hangen. De wereldtitel ging, net als vorig jaar, naar Frankrijk.

Nederlandse Triathlon Bond

Een sterk optreden van Maya Kingma bracht Nederland in kansrijke positie na de eerste heat. Kingma wisselde als tweede op Marco van der Stel, na een zeer sterk looponderdeel. Terwijl de Verenigde Staten wegvielen uit de kopgroep van negen die ontstaan was in de tweede heat, had Van der Stel moeite om tijdens het looponderdeel de aansluiting te behouden. Het kleine gaatje dat ontstond, betekende uiteindelijk de definitieve scheur die Nederland van de rest van de top zeven scheidde. Frankrijk en Duitsland vochten in de laatste heat om de zege, net als op het EK vorige maand in Weert. Opnieuw trokken de Fransen aan het langste eind. Australië passeerde in de slotkilometer Nieuw-Zeeland en pakte het brons.

De nieuwe wereldranglijst wordt later gepubliceerd, maar eigen berekeningen laten zien dat Nederland plek zeven op de wereldranglijst, die aangevoerd wordt door Frankrijk, zal behouden. In Edmonton komt het Nederlands team later deze maand opnieuw in actie. Daarna volgen nog het test event in Tokio in augustus en de laatste race die meetelt voor  rechtstreekse olympische kwalificatie is volgend jaar maart in Abu Dhabi.

Nederlandse Triathlon Bond
Bekijk de uitslagen
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer