TeamNL dertiende in mixed teamrelay Tokio

Nederlanders behouden zevende plaats op ranking

TeamNL Triathlon is zondag als dertiende geëindigd in de mixed teamrelay in Tokio en handhaaft daarmee de zevende plek op de olympische kwalificatieranking. De winst ging – na een spannende eindsprint tussen de Brit Alex Yee en Fransman Dorian Coninx – naar Frankrijk.  

Eenentwintig landen kwamen zondagochtend aan de start van de mixed teamrelay, het onderdeel dat volgend jaar in Tokio voor het eerst op het olympisch programma staat. Een dag eerder werkten de paratriatleten nog een duathlon af nadat de e-coli bacterie in het zwemwater was aangetroffen, maar de landenteams kregen zondagochtend gelukkig wel groen licht voor een triathlon.

Het doel voor Nederland was om de zevende plaats op de olympische kwalificatieranking – een positie die in mei volgend jaar zorgt voor rechtstreekse kwalificatie voor de Olympische Spelen –  vast te houden of te verbeteren. Het team slaagde daar ternauwernood in en bezet, met alleen nog een mixed teamrelay in Abu Dhabi volgend jaar te gaan, nog steeds de zevende plek.

De dertiende plaats was niet het resultaat waar vooraf op gehoopt werd. “Het was een zware dag voor ons”, liet Louis Delahaije vanuit Tokio weten. “Maya voelde zich niet fit en kwam daardoor niet goed mee. Ze heeft alles gegeven en meer zat er niet in. We kwamen daardoor helaas in het begin op achterstand en die situatie hebben we niet meer recht kunnen breien. Deze race levert ons geen extra punten op en de Belgen, die vandaag als zesde eindigen, komen dichterbij. Alles komt nu aan op Abu Dhabi.”

Maya Kingma beet zoals gewoonlijk de spits af voor Nederland. Zij kwam na 300 meter zwemmen als zesde uit het water en kwam op de fiets in een groep achter leidsters Jessica Learmonth (Team GBR) en Summer Rappaport (USA) terecht. Na 7,4 kilometer fietsen en een moeizame 2 kilometer lopen tikte zij als zestiende Marco van der Stel aan. Van der Stel verloor in zijn race één plek en Rachel Klamer dook vervolgens als zeventiende in het water. Zij wist drie plaatsen op te schuiven en tikte Jorik van Egdom als veertiende weg. Die wist op zijn beurt nog een plek goed te maken en kwam als dertiende over de streep.

Achter Frankrijk en Groot-Brittannië legde de Verenigde Staten beslag op de derde plek.

 

Rachel Klamer tikt Jorik van Egdom weg in de mixed teamrelay in Tokio.
Rachel Klamer tikt Jorik van Egdom weg in de mixed teamrelay in Tokio.
Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer