Richard Murray maakt overstap naar Nederlandse ploeg

Binnenkort al startgerechtigd als NED in races van World Triathlon

Foto: World Triathlon Media / Janos M. Schmidt
Foto: World Triathlon Media / Janos M. Schmidt

Topatleet Richard Murray, namens Zuid-Afrika vierde op de Spelen van Rio de Janeiro, komt binnenkort voor Nederland uit in internationale wedstrijden. De echtgenoot van Rachel Klamer is bezig met het opbouwen van een toekomstig bestaan in Nederland. World Triathlon bekrachtigt naar verwachting in maart formeel zijn overstap, waardoor hij vanaf dan startgerechtigd is namens Nederland.

Richard Murray motiveert zijn overstap als volgt: “Ik heb ’s zomers al in Nederland gewoond. Ik hou van het land en van de manier waarop de sport georganiseerd is. Ik werk graag samen met de NTB en ik kijk ernaar uit om na het volledig herstel van mijn hartoperatie van vorig jaar uit te komen in de World Triathlon Championship Series en in de mixed teamrelay namens Nederland.”

Toekomst in Nederland

Murray keek ook vooruit naar zijn toekomst in Nederland: “Op een dag wil ik graag coach zijn en ik geloof erin dat mijn toekomst in Nederland ligt. Mijn vrouw is Nederlandse en op een gegeven moment zullen we er fulltime gaan wonen. Ik denk dat ik een goede aanvulling kan zijn op het Nederlandse team. Ik hou trouwens erg van oliebollen en van kaas dus dat zit ook wel goed.”

De snelle overstap naar de Nederlandse ploeg is mogelijk gemaakt dankzij medewerking van Triathlon South Africa, dat toestemming gaf voor een verkorte transferperiode. Dat zorgt er tevens voor dat Richard Murray in de aankomende kwalificatieperiode voor de Spelen van Parijs al namens Nederland in de ranking mag staan. Naast de overstap die Richard Murray nu maakt door uit te komen voor de Nederlandse Triathlon Bond in plaats van Triathlon South Africa, is ook een verzoek tot naturalisatie in gang gezet. Alleen in het bezit van de Nederlandse nationaliteit en na goedkeuring van het IOC mag Murray in de toekomst ook uitkomen voor Nederland op de Olympische Spelen.

Murray en Rachel Klamer verblijven op dit moment nog in Zuid-Afrika, waar ze hun wedstrijdseizoen voorbereiden. Totdat de Executive Board van World Triathlon de overstap van Murray bekrachtigd heeft, komt hij uit onder de vlag van World Triathlon. De volgende vergadering van de Board staat gepland op 10 maart.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

NTB Check-In vereenvoudigt inschrijfproces wedstrijddag

Lees meer