Reactie NTB op verbod regenboogvlag door ITU

Regenboogvlag niet gelijk aan politieke of religieuze uitingen

Reactie NTB op verbod regenboogvlag door ITU

Zoals gisteren – vrijdag 18 januari j.l. – in de media bekend is geworden, heeft de International Triathlon Union (ITU) een regel gewijzigd waardoor de regenboogvlag bij alle triathlonwedstrijden vanaf 2019 is verboden. De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) is het niet eens met deze regelwijziging. Wij waren, zijn en blijven pal staan voor een inclusieve sport indachtig ons motto WIJzijntriathlonNL. Als bond zullen we met de ITU in overleg treden en daarbij ook onze bezwaren duidelijk maken. In de ogen van de NTB is het uitkomen voor je seksuele geaardheid iets anders dan het tonen van een politieke of religieuze voorkeur.

Ook binnen de Europese Triathlon Union (ETU) zullen we deze kwestie, mede met het oog op de aankomende Europese kampioenschappen in Weert en Almere aan de kaart stellen. Doel van de NTB daarbij zal zijn dat, zoals al een aantal jaren in Almere gebruikelijk is, de regenboogvlag zichtbaar aanwezig kan zijn.

 

UPDATE 20 januari:
De ITU heeft inmiddels een statement gepubliceerd waarin ze aangeeft dat de regel wordt teruggedraaid. In haar verklaring geeft ze aan dat ze het betreurt dat deze interpretatie van de bijgewerkte regels mensen mogelijk gekwetst heeft. “Het was nooit onze intentie om iemand te kwetsen: ongeacht ras, geloof of seksuele geaardheid.”

Lees volgend artikel

Inschrijving Forte Jeugd- en juniorencircuit 2020 geopend

Het is vanaf vandaag mogelijk om in te schrijven voor de wedstrijden die in 2020 onderdeel zijn van het Forte Jeugd- en juniorencircuit. Het circuit bestaat in 2020 uit zes ... Lees meer