Rachel Klamer tiende in Montreal

Vier podiumplaatsen voor paratriatleten

Rachel Klamer is zaterdag in het Canadese Montreal als tiende geëindigd in de vijfde wedstrijd meetellend voor de World Triathlon Series. Maya Kingma legde beslag op de veertiende plek. 

De World Triathlon Series was in Montreal alweer toe aan de vijfde race van het seizoen en Katie Zaferes was, net als eerder dit jaar in Abu Dhabi, Bermuda en Yokohama, de sterkste. Op het nieuwe parcours in Montreal was de Amerikaanse in een triathlon over de sprintafstand iedereen de baas. De Britse Georgia Taylor-Brown was goed voor zilver en Zaferes’ landgenote Jessica Learmonth mocht als derde mee op het podium.

Maya Kingma was zoals gebruikelijk vanaf de start mee voorin te vinden. Zij kwam na 750 meter zwemmen samen met de Braziliaanse Vittoria Lopes als eerste uit het water, respectievelijk twee en vijf seconden later gevolgd door Learmonth en Zaferes. Dit viertal nam vanuit de wisselzone op de fiets een kleine voorsprong en alleen de Amerikaanse Taylor Knibb, Taylor-Brown en de Italiaanse Alice Betto wisten daar nog bij aan te sluiten. Klamer kwam met achttien seconden achterstand als twaalfde uit de Lawrence River, maar kon na een ongelukkige wissel de achterstand niet meer overbruggen.

De vier leiders in de wedstrijd begonnen met een minuut voorsprong aan het lopen en Zaferes zette meteen een flink tempo in. Kingma, Lopes en Knibb moesten al snel lossen en ook Betto en Learmonth konden het halverwege niet meer bijbenen. De beslissing viel uiteindelijk in de laatste kilometer, waar Zaferes zich in de eindsprint de snelste toonde. Klamer was met iets meer dan een minuut achterstand op de koplopers aan de afsluitende vijf kilometer lopen begonnen en finishte uiteindelijk op de tiende plek, haar eerste top tien-notering in een WTS-wedstrijd dit seizoen.

Bij de mannen zorgde de Belg Jelle Geens voor een verrassing door zijn eerste WTS-wedstrijd te winnen. Hij versloeg in een zinderende eindsprint wereldkampioen Mario Mola uit Spanje en thuisfavoriet Tyler Mislawchuk. Richard Murray, de Zuid-Afrikaanse partner van Rachel Klamer, eindigde als vierde.

Vier podiumplaatsen voor paratriatleten

Voor de paratriatleten was de World Paratriathlon Series-race in Montreal het begin van het kwalificatietraject voor de Paralympische Spelen in Tokio. Het team van coach Bas de Bruijn begon meteen goed met vier podiumplaatsen. Jetze Plat domineerde de race in de PTWC-klasse. Hij nam tijdens het zwemmen en handbiken een ruime voorsprong en finishte uiteindelijk met meer dan twee minuten voorsprong op Geert Schipper. Schipper kreeg, na een inschattingsfoutje bij de mount- en dismountline bij het handbiken (waar hij voor de lijn moet stoppen) nog wel twee penalty’s van tien seconden, maar zijn tweede plek kwam niet meer in gevaar.  Nico van der Burgt legde beslag op de tweede plaats in de PTS3-klasse en Maurits Morsink was goed voor de derde plek in de PTS2-klasse. Margret IJdema tenslotte finishte als vijfde in de sterk bezette PTWC-klasse voor vrouwen.

Vier podiumplaatsen voor paratriatleten
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer