Podium-doorbraak voor Maya Kingma in World Triathlon Championship Series

Karrevracht eremetaal voor TeamNL Triathlon in Yokohama

YOKOHAMA – Maya Kingma bevestigde in de openingswedstrijd van de World Triathlon Championship Series haar olympische voordracht met haar eerste podiumplek in de WK-series. Kingma werd na een gedurfde race derde. De paratriathlonselectie zorgde ervoor dat TeamNL met alle medaillekleuren naar huis kan, door tweemaal goud en tweemaal zilver op te eisen.

Maya Kingma (archiefbeeld World Triathlon)
Maya Kingma (archiefbeeld World Triathlon)

Het Kingma-scenario voor een goed resultaat kwam vandaag in Yokohama op tafel en dat resulteerde in een harde wedstrijd, met een geweldig resultaat voor Maya Kingma. “Als we zwemmen zonder wetsuit dan ben ik in het voordeel”, zei Kingma in aanloop naar de wedstrijd. Ze kwam samen met Taylor Knibb (USA) aan kop van de wedstrijd tijdens het fietsonderdeel, nadat ze even daarvoor al in haar eentje vooruit gereden had en teruggepakt was door een eerste groep met favorieten. Het aanvankelijk minieme gaatje werd ronde na ronde uitgediept, totdat ze met een comfortabele voorsprong aan het looponderdeel konden beginnen. Het tempo van Knibb was Kingma te machtig en vanuit de achtergrond werd er gejaagd door de achtervolgende groep. Kingma moest toestaan dat Summer Rappaport (USA) haar aan het begin van de slotronde passeerde, maar kon zich optrekken aan het tempo van de Amerikaanse en zodoende de rest van het veld achter zich houden. Kingma is de derde Nederlandse die op het podium van een wedstrijd uit de WK-series staat. Maaike Caelers (onder andere in Yokohama) en Rachel Klamer (onder meer winst in Abu Dhabi) gingen haar in het verleden voor.

Rani Škrabanja eindigde in Yokohama op plek 41. De Limburgse kende een goed zwemonderdeel, moest met fietsen terrein prijsgeven en herpakte zich tijdens het lopen. Škrabanja nam voor de derde keer deel aan een race uit de WK-series. Donald Hillebregt had in Yokohama een mindere dag gaf na afloop bij de coach aan dat er zowel met fietsen als lopen ‘weinig in de tank zat’. Hillebregt finishte op plek 48.

Jetze Plat pakt belangrijke punten voor Tokio

Met een vooraf min of meer ingecalculeerde zege pakte Jetze Plat in Yokohama belangrijke punten op weg naar Tokio. Plat had nog niet voldaan aan het minimum aantal races in de kwalificatiestrijd. Ook Geert Schipper is in de rolstoelklasse hard op weg naar Tokio. Zijn tweede plek verstevigt de rankingpositie en houdt de concurrentie opnieuw op ruime afstand. Plat leidde soeverein na het zwemmen, bouwde de voorsprong nog uit op de handbike en hoefde met het wheelen geen risico te nemen. Schipper reed zijn eigen race en sprak na afloop over een pittige week in Yokohama. “We zijn gekluisterd aan de hotelkamers. Je kunt nauwelijks bewegen en daglicht krijg je enkel door de ramen. Het is lastig om je dan goed voor te bereiden op een race.” Ook het fietsparcours verkennen gebeurde op afstand. “Ik had het parcours alleen op video gezien, dus het was opletten in de eerste ronde”, aldus Jetze Plat. Goud was er ook voor Nico van der Burgt (PTS3) die aanzienlijk sneller was dan bij zijn debuut in Yokohama twee jaar geleden. Maurits Morsink (PTS2) pakte het zilver na een inhaalrace op de fiets en tijdens het lopen.

De World Triathlon Championship Series en de World Triathlon Para Series gaan 5 en 6 juni verder met een wedstrijd in Leeds.

Bekijk hier de uitslagen van World Triathlon Yokohama:

Jetze Plat en Geert Schipper tijdens de huldiging van de opningswedstrijd van de World Triathlon Para Series 2021 in Yokohama

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer