Jetze Plat verovert zesde Europese titel

Mitch Kolkman net naast beloftenpodium

De paratriatleten van TeamNL Triathlon domineerden zaterdag, met drie gouden en drie zilveren medailles, het EK in het Poolse Olsztyn.

Vanwege de lage temperaturen in Olsztyn, zowel de lucht als de watertemperatuur, werd het EK sprint triathlon voor paratriatleten omgezet naar een duathlon: 2,2 km lopen/wheelen, 14,3 km fietsen en 5,2 km lopen. Voor Jetze Plat maakte het allemaal niet uit. De regerend paralympisch, Europees en wereldkampioen, had na het handbiken een minuut voorsprong op zijn concurrenten en bouwde die voorsprong in de tweede run uit naar meer dan anderhalve minuut. Het was voor Plat alweer zijn zesde Europese titel.

Geert Schipper was daarachter in een felle strijd verwikkeld met de Oostenrijker Florian Brungraber. Het was Schipper die met negen seconden voorsprong als tweede eindigde en zo een kleine revanche nam voor de Paralympische Spelen in Tokio. Schipper eindigde daar als vierde terwijl Brungraber het zilver won. De nog jonge Brendan Bisschof eindigde als zevende in de rolstoelcategorie.

Gouden medailles waren er ook voor Maurits Morsink in de PTS2 categorie en EK-debutante Sanne Koopman in PTS3. Margret IJdema, net als Plat en Schipper uitkomend in de rolstoelcategorie, en Nico van der Burgt, brachten met hun tweede plaatsen de medaillestand voor Nederland op zes. Voor Sander Koomen en zijn guide Daaf Plomp was de omzetting naar een duathlon niet in het voordeel, zij eindigden bij de visueel beperkte atleten als twaalfde.

Nederlandse Triathlon Bond
Uitslagen EK Paratriathlon

Mitch Kolkman imponeert met 9e plaats, net naast beloftenpodium

De junioren, beloften en elite, kregen later op de dag wel gewoon een supersprint triathlon voorgeschoteld. Mitch Kolkman zette met zijn negende plaats een mooie prestatie neer in de gecombineerde elite- en beloftenwedstrijd. Het was lang geleden dat een Nederlandse man zo goed presteerde op een individueel EK.

Kolkman, met zijn negentien jaar een van de jongste deelnemers, kwam als eerste het water uit, maar begon na een lastige wissel als elfde aan het fietsen. Hij kwam terecht in een kopgroep van twaalf en na een sterke afsluitende run finishte hij op slechts dertien seconden van winnaar Valentin Wernz uit Duitsland. Uiteindelijk kwam hij, achter Simon Henseleit (Duitsland), Daniel Dixon uit Groot-Brittannië en Ricardo Batista uit Portugal, net twee seconden te kort voor het podium bij de beloften. Victor Goené won eerder op dag de dag de B-finale. Donald Hillebregt ging vanwege een blessure niet meer van start in de B-finale waar hij zich op vrijdag nog wel voor geplaatst had.

Rani Škrabanja ging met de snelste zwemtijd goed van start bij de vrouwen. Zij belandde op de fiets, met ook Barbara de Koning en Kim van ’t Verlaat, in een grote groep die op een nat en bochtig parkoers pas in de laatste ronde uit elkaar viel. De Koning finishte op de negentiende plek als beste Nederlandse (10e <23), Škrabanja werd 23ste en Van ’t Verlaat 26e (16e <23) Eva Cornelisse eindigde in de B-finale als vierde.

Niels van Lanen (foto) eindigde in de A-finale bij de junioren als zesde. Sonja de Koning was met haar 24e plaats de beste Nederlandse bij de juniorenmeisjes. Luna de Bruin kwam ten val tijdens het fietsen en finishte op de 27e plek.

9e plaats voor junioren in MTR

Nederland vervolgde het EK-weekeinde in Polen op zondag met een negende plek in de Mixed Team Relay (MTR) voor junioren. Hidde Mollee ging van start en tikte als tiende Sonja de Koning aan. Zij kende een goed zwemonderdeel, maar kwam op de fiets op het natte wegdek ten val. Ze maakte haar run nog wel af, maar zakte door de valpartij terug naar de zestiende plek. Niels van Lanen maakte met zijn vierde tijd in zijn serie veel goed en Luna de Bruin wist ook nog plek op te schuiven, waardoor tussen de 21 teams toch nog een top tien-notering werd behaald. De winst in Polen ging naar het Duitse team.

Het lange EK weekend werd tenslotte afgesloten met een bronzen medaille voor agegrouper Suzanne Brummel in de categorie 25-29.