Pech kost TeamNL waardevolle punten in Nottingham

Kingma verliest schoen na misstap concurrente

De tweede race uit de Mixed Relay Series 2019 heeft voor TeamNL weinig goeds gebracht. Toen donderdag bekend werd dat het wedstrijdformat van een triathlon naar een duathlon was omgezet, was al duidelijk dat een topresultaat er waarschijnlijk niet in zou zitten voor het team dat leunt op snelle zwemmers. Het raceverloop vandaag pakte vervolgens dramatisch uit. Nederland eindigde op plek negen en zag concurrenten belangrijke punten pakken voor de wereldranglijst.

Maya Kingma opende juist veelbelovend in Nottingham, waar ze ook vorig jaar een sterke wedstrijd liet zien. Kingma zag weliswaar Georgia Taylor-Brown, die zondag WTS Leeds nog op haar naam schreef in haar eentje de leiding nemen, maar zat comfortabel in een achtervolgende groep met de andere favorieten. Het noodlot sloeg toe aan het eind van het eerste looponderdeel, met de wisselzone al in zicht. Kingma verloor een schoen bij een incident waarbij een andere atlete op haar hak trapte. Terwijl Kingma op één schoen verder moest, probeerden de coaches vervangend schoeisel klaar te zetten voor de tweede run, maar dat werd niet toegestaan door de wedstrijdleiding. Kingma verloor de aansluiting met de concurrentie toen ze in de tweede run bijna de hele ronde op één schoen moest lopen. Pas in de laatste meters kon de schoen weer aan gedaan worden, maar de schade was onherstelbaar.

Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom moesten daarop ieder in hun eentje achtervolgen en zagen het gat op winnaar Engeland uiteindelijk oplopen tot meer dan twee minuten. Meer dan de negende plek zat er niet in voor de ploeg van coaches Louis Delahaije en Jordi Meulenberg. Nog meer slecht nieuws was er toen Zwitserland in de laatste heat Frankrijk afschudde in de strijd om het zilver. De Zwitsers passeren Oranje daarmee op de wereldranglijst. Ook Nieuw-Zeeland deed met de zevende plek (en het kampioenschap van Oceanië nog voor de boeg) goede zaken. De Nederlandse ploeg weet dat een goed resultaat op het WK in Hamburg over drie weken cruciaal zal zijn voor de ambitie om rechtstreeks te kwalificeren voor Tokio. Nederland neemt na dit weekend de zevende plek in op de wereldranglijst en moet die zien te behouden om rechtstreeks geplaatst te raken voor de Spelen.

 

Ga naar de uitslagen
TeamNL voor de start. Foto: ITU Media/Ben Lumley
TeamNL voor de start. Foto: ITU Media/Ben Lumley
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer