Paratriatleten favoriet voor medailles in Tokio

Jetze Plat op jacht naar drie Paralympische medailles

De Paralympische Spelen in Tokio zijn begonnen! Jetze Plat, Geert Schipper en Margret IJdema komen in de nacht van zaterdag op zondag in actie op de triathlon. Nachtbrakers kunnen hen die nacht volgen via een livestream van de NOS.

Vlaggendrager Jetze Plat gaat in Tokio op jacht naar maar liefst drie medailles. Hij start namelijk niet alleen in de triathlon, maar komt ook uit in het handbiken (de tijdrit en de wegwedstrijd). “Alledrie de onderdelen zijn even belangrijk”, vertelde Plat kort voor vertrek naar Tokio.

Plat is al sinds het WK in 2015 in Chicago, waar hij twee keer lek reed, onverslaanbaar in de triathlon. “Maar ik ga er niet vanuit dat ik zomaar even goud ga winnen. Ik ben ook nog steeds oprecht zenuwachtig voor belangrijke wedstrijden. Er kan ook zoveel gebeuren: materiaalpech of een stuurfoutje. En als ik een mindere dag heb, en de concurrentie heeft een heel goede dag, dan kan het ineens heel dicht op elkaar zitten.”

De triathlon in Tokio staat op zondag 29 augustus (starttijd 23.30 uur op zaterdag in Nederland) op het programma, gevolgd door de tijdrit op dinsdag 31 augustus en de wegwedstrijd op 1 september. Het zijn drie medaille-events in vier dagen voor Plat die op alle onderdelen de regerend wereldkampioen is. “Alle wedstrijden vinden kort na elkaar plaats, dus er is weinig tijd voor herstel. Na de triathlon verhuis ik ook nog eens van Tokio naar Fuji, de locatie van de wielrennen. Ik denk dan ook dat het in de tijdrit het spannendst gaat worden.”

De huidige paralympisch kampioen, bereidde zich de afgelopen weken samen met Geert Schipper en Margret IJdema in Sittard voor op Tokio. Schipper is in de rolstoelcategorie de grootste concurrent van Plat. De afgelopen jaren domineerden zij de internationale wedstrijden.

“Ik kan wel zeggen dat ik voor goud ga, maar Jetze steekt er gewoon bovenuit”, vertelt Schipper die in Rio achter Plat de zilveren medaille won. “Ik wil dat niet alleen ik, maar iedereen het maximale uit zijn race kan halen, zonder materiaalpech of valpartijen. Dus als ik realistisch ben, verwacht ik dat in Tokio zilver het hoogst haalbare is. Ik voel me in ieder geval prima, heb heel veel energie en in de klimaatkamer hebben we kunnen wennen aan het leveren van inspanningen bij hoge temperaturen. Ik heb er zin in.”

Margret IJdema maakt in Tokio haar debuut op de Paralympische Spelen. In 2017 deed ze mee aan haar eerste internationale wedstrijd, in Tokio hoopt ze op een podiumplek. Haar voorbereiding verliep niet helemaal optimaal. In mei van dit jaar testte ze voor de World Paratriathlon Series-race in Yokohama positief op corona. “Dat was best wel een klap, maar inmiddels ben ik helemaal hersteld. Alleen als ik heel diep ga, kom ik soms wat adem tekort.”

Ze benadrukt echter dat ze het niet als een excuus wil aanvoeren. “Absoluut niet. Het is wat het is en ik ga gewoon knallen. Mijn doel is het podium. Begin 2020, net toen de coronacrisis uitbrak, stond ik al eens op het podium van een PTS-race in Australië en omdat ik nog maar zo kort aan triathlon doe, heb ik de coronaperiode aangegrepen om heel hard te trainen en mezelf te verbeteren. Niets is onmogelijk. Ik ben een koukleum en verwacht weinig last te hebben van de hitte. Ik ben er klaar voor!”

Nederlandse Triathlon Bond
Livestream NOS
Lees volgend artikel

Nieuwe vertrouwenspersonen aangesteld

Lees meer