Opluchting na uitstel Olympische en Paralympische Spelen

Veiligheid en gezondheid staan voorop

Het IOC maakte deze week bekend dat de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio komende zomer definitief niet doorgaan. De Spelen worden uitgesteld tot uiterlijk de zomer van 2021, de nieuwe data zijn nog niet bekend. Technisch directeur Adrie Berk is blij met deze beslissing van het IOC. “Atleten en staf zijn opgelucht dat de spelen zijn uitgesteld en heel blij dat ze niet zijn afgelast en dat er nu tijd is voor de wereld om van het virus af te komen. Gezondheid van de mensheid is belangrijker dan welk groot sporttoernooi ook.”

Nederlandse Triathlon Bond

Veiligheid en gezondheid staan voorop voor de atleten in de voorbereiding en tijdens de Olympische en Paralympische Spelen, benadrukt Berk.  “Atleten hoeven nu niet de grens op te zoeken door in buitenwater te gaan zwemmen. We kunnen fit blijven door te fietsen, te lopen en fysieke training te doen binnen de veiligheidsregels van het RIVM.”

Naast veiligheid was ook de rechtvaardigheid voor de betrokken atleten in aan loop naar de Spelen in het geding. “In het ene land mag de olympische ploeg individueel gebruik maken van de accommodaties in een gedoogbeleid en in andere landen zitten de atleten opgesloten in hun huis. In Nederland zitten we hier tussen in”, vervolgt Berk. “Daarnaast zijn er op dit moment geen dopingcontroles mogelijk en dat maakt een voorbereiding ook oneerlijk. Stel dat de kwalificatierace voor de mixed teamrelay op 1 mei in Valencia door was gegaan, dan zou dat voor grote oneerlijke verschillen gaan zorgen.  De wereld moet eerst weer een maand of vier helemaal gezond zijn zodat er goed en veilig getraind kan worden en daarna ook weer geracet en gereisd kan worden.”

Het is nu tijd voor de atleten en coaches om mentaal te schakelen. “Zodat straks weer fris aan echte trainingsblokken begonnen kan worden. Wanneer de werkelijke data van de Olympische en  Paralympische Spelen in 2021 bekend zijn, kan de ITU zijn kwalificatieprocedure met een wedstrijdkalender aanpassen en gaan de coaches aan de slag met de nieuwe plannen.”

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer