NK sprint 2019 naar Nijmegen

Ook NK jeugd en junioren en duathlon sprint bekend

NK Sprint 2019 naar Nijmegen

Het NK Sprint Elite/U23 is voor 2019 toegewezen aan Nijmegen. Het kampioenschap over de korte afstand maakt volgend jaar ook weer deel uit van de Eredivisie. De wedstrijd is onder voorbehoud vastgesteld voor zaterdag 31 augustus, maar omwille van de benodigde vergunningen is die datum vooralsnog niet voor 100 procent zeker. De data en locaties van het NK Duathlon Sprint en het NK Jeugd en Junioren liggen inmiddels wél vast. De duatleten komen op zondag 12 mei in Hoogerheide in actie op het NK over de korte afstand en de jeugd- en junioratleten strijden op zondag 14 juli in Klazienaveen om de nationale titels.  De NK-kalender voor 2019 is met het toewijzen van deze drie NK’s bijna compleet, alleen het NK paratriathlon en NK masters sprint zijn nog niet vergeven.

Het samenstellen van de NK-kalender was net als voorgaande jaren weer een flinke puzzel. “Het was inderdaad weer knap ingewikkeld”, vertelt Berteke de Jong die namens de NTB ook de kalender voor de Nederlandse Teamcompetities samenstelt. “Er zijn zoveel factoren en belangen waar je rekening mee moet houden, zoals de beschikbaarheid van potentiële organisaties en parkoersen en een internationale kalender die steeds voller wordt. En omdat we graag het NK OD en Sprint aan de Eredivisie willen koppelen, moeten we ook nog eens met die kalender rekening houden.”

Met het aanwijzen van het NK aan Nijmegen en de beoogde datum eind augustus telt 2019 zoals het er nu naar uitziet vier opeenvolgende NK’s: het NK OD op 24 augustus in Veenendaal, het NK Sprint Nijmegen, het NK Crosstriathlon op 8 september in Almere en het NK Lang op 14 september in Almere. “Het is niet ideaal, maar we zagen geen andere mogelijkheden”, vervolgt De Jong. “Het NK OD is vorig jaar voor twee jaar toegekend aan Veenendaal en het NK Crosstriathlon kwam daar onlangs bij. Bij de toewijzing van het WK Multisport Festival aan Almere in 2020 heeft de ITU als voorwaarde gesteld dat er in 2019, bij wijze van test, een prestigieuze crosstriathlon binnen een week van de wedstrijd over de lange afstand moet worden georganiseerd. En als je praat over een prestigieuze wedstrijd in Nederland, dan kom je al snel uit bij een NK. En omdat ook de jeugd, junioren en U23 titels op dit NK worden vergeven, was een combinatie met het NK Sprint (waar binnen de Eredivisie teams veel junioren / U23 starten) in datzelfde weekend onwenselijk.”

Het NK OD en Sprint vinden dan kort voor én tijdens de Grand Final in het Zwitserse Lausanne plaats. “Met een volle internationale kalender was het altijd al heel lastig om de beste Nederlandse atleten aan de start van het NK te krijgen, maar dit jaar is het wel heel ongunstig. We zouden er dan ook een voorstander van zijn als het NK OD, net zoals het NK wielrennen op de weg, in alle landen een vaste datum op de kalender krijgt zodat we een ieder geval een groot gedeelte van de Nederlandse top aan de start kunnen krijgen, maar helaas zijn we zover nog niet.”

Klik hier voor de volledige kalender

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer