NK-kalender 2020 krijgt vorm

Aanvragen Rotterdam, Nijmegen, Nieuwkoop, Zaanstad en Hardenberg toegekend

ARNHEM- Vijf NK’s zijn door de Nederlandse Triathlon Bond toegekend voor 2020. Het gaat om de kampioenschappen sprint, olympische afstand (regulier en masters), middenafstand en jeugd & junioren. Het NK lange afstand wordt in 2020 niet gehouden.

Nijmegen krijgt, nadat de editie 2019 teruggegeven moest worden in verband met vergunningproblemen, alsnog het NK sprint toebedeeld. De Gelderse stad, waar TriHard de wedstrijd zal organiseren, is op 6 juni gastheer van het nationaal kampioenschap. Rotterdam krijgt op 11 juli het NK over de olympische afstand. De Willem Alexander-roeibaan is inmiddels een bekende locatie voor veel triatleten, die er ook al tijdens een aantal edities van de Teamcompetities Triathlon te gast waren. Het NK OD voor masters gaat naar het Overijsselse Hardenberg, op 4 juli.

Nieuwkoop is op 7 juni de plek waar het NK over de middenafstand plaatsvindt. De klassieker in het Groene Hart was al vaak het toneel voor dit kampioenschap. Voor jeugd & junioren is Zaanstad dit jaar het toneel voor hun nationaal kampioenschap. Het NK vindt plaats op 14 juni.

In 2020 zal geen NK plaatsvinden over de lange afstand. De organisatie van Challenge Almere-Amsterdam heeft, in goed overleg met de NTB, besloten geen bid in te dienen voor het NK en zich helemaal te concentreren op het WK Multisport. De combinatie met het WK lange afstand zou ook voor de NTB geen ideale oplossing zijn geweest.

Het bondsbestuur beraadt zich dit najaar over de eventuele toekenning van andere NK’s en kijkt daarbij direct met een kritisch oog naar de huidige toewijzingsprocedure. In de Visie 2021+, die komend jaar vormgegeven wordt, komt mogelijk een andere systematiek voor het aanwijzen van NK-organisaties, die meer recht doet aan het aanbod vanuit wedstrijdorganisaties, de vraag van atleten en de kwaliteits-eisen die de bond stelt aan kampioenschappen. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gekeken naar de al jaren teruglopende belangstelling voor sommige disciplines enerzijds en de almaar toenemende populariteit voor andere disciplines en afstanden.

 

Sarissa de Vries wint het NK sprint in 2019
Sarissa de Vries wint het NK sprint in 2019
Alle NK-informatie op een rij
NTB Kenniscentrum

Alle NK-informatie op een rij

De meeste nationale kampioenschappen in Nederland staan open voor iedereen. Wil je in aanmerking komen voor de ereprijzen en/of prijzengeld dan gelden echter een paar regels. Zo moet je over de Nederlandse nationaliteit beschikken en over een NTB-atletenlicentie, óf een licentie van een bij de ITU aangesloten zusterorganisatie (buitenlandse bond) of een wedstrijdlicentie van de bond van een van de op dat moment beoefende takken-van-sport.

Lees meer...
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer