Nederland sluit EK af met veertiende plek in Team Relay

Frankrijk domineert de wedstrijd | 2x zilver voor agegroupers

Een team dat nog niet eerder in deze formatie aan de start verscheen; Donald Hillebregt, Rani Skrabanja, Victor Goené en Barbara de Koning vertegenwoordigden Nederland tijdens het EK in München in de mixed team relay.

Voortvarende start 

Hillebregt trapte af voor Nederland en ging voortvarend van start en kwam als elfde uit het water op slechts elf seconden van de koplopers. Vooraan ontstond een kopgroep met daarin de atleten uit Portugal, Italië en Hongarije. Halverwege het fietsonderdeel verloor Hillebregt de aansluiting met de kopgroep van tien en zo keek hij na het fietsonderdeel tegen een achterstand van 42 seconden aan.

Nederlandse Triathlon Bond

Skrabanja werd als zeventiende aangetikt door Hillebregt waarna het aan haar de taak was om het gat naar de groep ervoor enigszins te verkleinen tijdens haar beste onderdeel. Skrabanja wist vijf seconden harder te zwemmen dan de kop om vervolgens op de fiets Israël voorbij te gaan. De wedstrijd lag nog geheel open met veel atletes die solo het fietsonderdeel aflegden. Frankrijk leidde op dat moment de wedstrijd gevolgd door Zwitserland en Noorwegen.

Na het fietsonderdeel liep Skrabanja als veertiende samen met Engeland en Italië de wissel uit. Goené werd als vijftiende aangetikt om vervolgens ook als vijftiende uit het water te komen. Tijdens het fietsen was het nog steeds Frankrijk op kop, gevolgd door Duitsland en Zwitserland. Goené reed op dat moment samen met de Engelse Dijkstra om op een kleine drie minuten achterstand van de fiets te komen.

Inhaalslag De Koning

Barbara de Koning werd door Goené als zestiende aangetikt, met nog zicht op Engeland en Zweden. Met eenzelfde zwemtijd als de Engelse Non Stanford – de winnares van het EK twee dagen terug – en een snelle wissel wist ze tijd goed te maken op de vrouwen voor haar. De Koning wist haar plek vast te houden en hield nog altijd zicht op Zweden en Polen.

Aan de kop van de wedstrijd was Frankrijk onverslaanbaar en het team won met ruim een halve minuut voorsprong voor zilver. Na een spannend looponderdeel was het Duitsland op plaats twee gevolgd door Zwitserland dat naar brons liep. De Koning kon de Zweedse nog voorbij lopen en kwam als veertiende over de streep.

Nederlandse Triathlon Bond

Twee keer zilver voor agegroupers

Het agegroupkampioenschap eerder op de zondag leverde Nederland twee zilveren medailles op. Agegroupcoördinator Sione Jongstra bleef in de categorie 45-49 slechts 13 seconden verwijderd van de winst. Het goud ging naar de Duitse Renate Forster. Rob Kwaaitaal maakte het in de categorie 50-54 zelfs nóg spannender: hij moest met slechts 6 seconden achterstand op zijn eveneens Duitse tegenstrever Udo van Stevendaal genoegen nemen met de tweede plaats.

Twee keer zilver voor agegroupers
Alle uitslagen
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer