Nauwere samenwerking tussen NTB en studentenverenigingen 

Doel is om triathlonsport meer toegankelijk te maken voor studenten 

In Nederland beoefenen ruim 300 triatleten vanuit een studententriathlonvereniging de triathlonsport. De NTB en de studentenverenigingen willen in de toekomst gerichter samen gaan werken om de sport voor studenten laagdrempeliger te maken.  

In mei vond hierover een eerste overleg plaats tussen Janneke Smalbroek, medewerker dienstverlening bij de NTB, en een afvaardiging van de studenten. Tijdens de bijeenkomst is de gezamenlijke ambitie uitgesproken om enerzijds de verbinding tussen studenten onderling te vergroten en anderzijds gerichter samen te werken met de NTB. Het uiteindelijke doel is om de sport voor studenten laagdrempeliger te maken.

Initiator en Triathlonraadslid Lotte Steenmeijer van DSTV Aloha ziet dat er een mooie eerste stap is gezet. ‘’We hebben de uitdagingen en de belangen die we hebben als studententriathlonverenigingen besproken. We vinden dat studenten een belangrijke doelgroep zijn voor de NTB. Nadat een student lid is geworden, blijft een groot gedeelte van hen de sport beoefenen en worden ze ook lid van de NTB. We hebben een goede bijeenkomst gehad en hopelijk is dit een mooie stap om de band met de bond te versterken zodat we de sport onder studenten verder kunnen ontwikkelen.’’

De aandachtspunten voor de studenten zijn onder meer de werving en introductie van nieuwe (internationale) leden, de kosten van de sport en materiaalgebruik, het creëren van een studentenstartveld bij reguliere wedstrijden, de toegankelijkheid van gekwalificeerde trainers en het organiseren van een Nederlands Studenten Kampioenschap.

Nederlandse Triathlon Bond

Ook Janneke Smalbroek is blij met de nieuwe ontwikkelingen. “Ik ben bij de NTB in dienst gekomen om onder meer de behoeftes van verenigingen en organisatoren te inventariseren”, vertelt zij. “Al snel bleek dat er onder de studentenverenigingen de behoefte was om meer met elkaar in contact te komen en ervaringen en uitdagingen te delen. Tijdens de bijeenkomst hebben vooral gespard over de toekomst. Het viel mij op dat de bestuursleden van de studentenverenigingen ontzettend veel organisatieslagkracht hebben, zo kwamen ze zelf al met veel nieuwe ideeën. De NTB faciliteert graag de mogelijkheden om deze ideeën te bewerkstelligen.”

Nederland telt zes studentenverenigingen: DSTV Aloha, DSZ Wave, ESWV Squadra Veloce, GSTV Tritanium, NSTV Trion (foto) en MSTV Ferro Mosae.

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer