Nationale kampioenschappen 2019 bekend

Hoofdrol weggelegd voor Almere

Drie kampioenschappen nog aan te wijzen

De NK-kalender voor 2019 is op een drietal wedstrijden na bekend. In totaal zijn negen evenementen aangewezen als gastheer voor een kampioenschap. Almere spant de kroon met maar liefst drie kampioenschappen in één jaar. De kampioenschappen die nog niet zijn ingevuld zijn: het NK Sprint, het NK Duathlon Sprint en het NK Paratriathlon. Over deze kampioenschappen zijn wel onderhandelingen gaande, maar is er nog geen definitieve overeenkomst.

 

Almere in de hoofdrol

Almere laat nog maar eens zien dat het met recht de triathlonhoofdstad van Nederland genoemd mag worden. Maar liefst drie kampioenschappen staan er in 2019 gepland in de Flevopolder. Nieuw is het NK crosstriathlon dat op 8 september voor het eerst in de geschiedenis plaatsvindt in Almere. Het Nederlands kampioenschap dient als testevenement voor het WK in 2020 dat op dezelfde locatie zal plaatsvinden. “Voor wat betreft het parcours sluiten we aan bij de ontwikkeling van mountainbikeparcours Kemphaan van MTB&More”, laat organisator Richard Belderok hierover weten. Het parcours wordt gesitueerd rond Stadslandgoed de Kemphaan en Braambergen, een uniek nieuw heuvellandschap op een voormalige stortlocatie. Deze route is naar verwachting begin 2019 gereed.

Drie kampioenschappen nog aan te wijzen

NK lang terug in de Flevopolder

Na een uitstapje naar Maastricht in 2018, keert het NK over de lange afstand (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen) in 2019 terug naar Almere. Het Nederlands kampioenschap vindt tegelijk plaats met het ETU EK Lange Afstand bij de Challenge Almere – Amsterdam. Deze combinatie maakt het noodzakelijk dat er in verschillende startseries om het NK Overall en NK Age Groups wordt gestreden. De Nederlandse titel Overall is te verdienen in de PRO-serie en om de mastertitels wordt gestreden in de agegroupseries. Welke atleten mogen starten in de overall-/PRO-serie wordt bepaald door de NTB-bondscoach Lange Afstand. Ook worden er – zoals gebruikelijk – aanvullende eisen aan wedstrijdkleding gesteld vanwege de combinatie met het EK. Meer informatie hierover volgt. De Duin Triathlon in Almere tenslotte is op 18 mei weer gastheer voor het NK duathlon over de lange afstand.


NK OD weer in Veenendaal

Het NK over de olympische afstand voor elite en beloften (onder 23 jaar) vindt in augustus 2019 voor de vijfde keer in Veenendaal plaats. Na 1990, 2012, 2013 en 2018 is Veenendaal opnieuw gastheer van de titelstrijd, die in de eerste aflevering de huidige organisator Rob Barel als winnaar had. Het uitgangspunt is dat het NK OD en NK Sprint (waar nog geen organisatie aan is gekoppeld) tegelijk vallen met de Eredivisie. Hierop is de gebruikelijke inschrijfprocedure van toepassing.  Triatleten van 40 jaar en ouder keren in 2019 voor het derde achtereenvolgende jaar terug in Zeewolde voor het NK OD voor masters.

Het NK over de middenafstand gaat volgend jaar naar Klazienaveen dat in 2016 ook al het decor was voor het kampioenschap. De organisatie van de Pyramide Duathlon in Austerlitz tekent ook dit jaar weer  voor het NK van de offroadversie van de duathlonsport.  Wintertriathlon Twente is op 23 maart het eerste NK van 2019 en Spijkenisse, met het NK duathlon over de standaard afstand, sluit net als dit jaar de rij.

De actuele NK-kalender is hier te vinden.

NK lang terug in de Flevopolder
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer