Mixed relayteam naar Tokio

World Triathlon sluit kwalificatieranking

Het Nederlandse mixed relayteam is sinds vandaag een heel grote stap dichter bij Tokio. World Triathlon heeft de Mixed Relay Olympic Qualification Ranking afgesloten en Nederland bezet de zevende plek; een plek die recht geeft op deelname aan de Olympische Spelen, mits de vier atleten uit het gemengde estafetteteam op 14 juni in de top 140 van de individuele olympische kwalificatieranking staan.

Nederlandse Triathlon Bond

“Maar dat is totaal geen probleem of er moeten atleten langdurig geblesseerd raken”, stelt technisch directeur Adrie Berk die verheugd reageerde op het besluit van World Triathlon. “Er zijn landen die van deze beslissing voordeel hebben en landen die nadeel ondervinden. Voor ons is het kwartje gelukkig de goede kant op gevallen.”

De zevende plaats op de olympische ranking geeft Nederland bovendien vier quotaplaatsen (twee bij de vrouwen en twee bij de mannen) voor de individuele races in Tokio. Tot zover hebben alleen Rachel Klamer en Maya Kingma aan de individuele kwalificatie-eisen, een top zes-notering in een WTS standard distance race, van NOC*NSF voldaan. World Triathlon sluit op 14 juni formeel de olympische kwalificatieranking en daarna worden de quotaplaatsen aan de nationale federaties en NOC’s toegewezen en gecommuniceerd

Met het sluiten van de Mixed Relay Olympic Qualification Ranking kan het Nederlandse team zich nu vooral op het individuele trainings- en wedstrijdprogramma focussen. “Normaal gezien hadden we nog aan minimaal één olympische kwalificatiewedstrijd mee moeten doen, maar dat is dus nu niet meer aan de orde. Dit geeft voor ons zeker meer rust”, vervolgt Berk. “Het is nu eenvoudiger om onze route met hoogte- en warmtestages naar Tokio uit te stippelen.”

Rachel Klamer is met haar negende plaats de hoogst genoteerde Nederlandse  op de individuele olympische ranglijst bij de vrouwen en Maya Kingma neemt de 67e plek in.. Jorik van Egdom is met zijn 70ste plek de hoogst genoteerde landgenoot bij de mannen, gevolgd door Marco van der Stel op de 87e plaats. Klamer, Kingma en mogelijk dus de mixed teamrelay, kunnen pas na 14 juni bij NOC*NSF worden voorgedragen voor deelname aan de Olympische Spelen. Een week na die datum worden de reserves voor de teamestafette bekend gemaakt.

Klik hier voor de actuele ranglijsten

 

 

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer