Maya Kingma schrijft geschiedenis in Leeds

Kingma verovert leiding in WK-stand na zege in World Triathlon Championship Series

Foto: World Triathlon Media / Janos Schmidt
Foto: World Triathlon Media / Janos Schmidt

Maya Kingma is na Rachel Klamer de tweede Nederlandse die een World Triathlon Championships Series-race op haar naam heeft geschreven. De triatlete uit Maastricht was drie weken geleden goed voor een derde plaats in de seizoensopener in Yokohama en vandaag was ze de sterkste in Leeds en pakt daarmee de leiding in de WK-stand.

Een half uur na de finish kan Maya Kingma het eigenlijk nog niet helemaal beseffen. In een supersterk bezette wedstrijd werd na afloop de Nederlandse vlag gehesen en stond ze op het podium, geflankeerd door twee Britse atletes,  gewoon naar het Wilhelmus te luisteren. “Ik was best wel een beetje emotioneel. Toen ik aan het lopen was, durfde ik er niet eens aan te denken dat ik wel eens kon gaan winnen. Als het dan uiteindelijk lukt, dan is dat echt ongelooflijk mooi.”

Kingma legde in Leeds traditioneel de basis voor haar succes al in het zwemonderdeel. De voormalig zwemster ging in de Noord-Engelse stad met startnummer één van start en kon daardoor op het ponton zelf haar startpositie kiezen. Ze koos voor een plekje aan de binnenkant en sloeg meteen vanaf de start een gaatje. “Toen ik zag dat langeafstandsatlete Lucy Charles-Barclay op kwam zetten, ben ik naar haar toe gezwommen en kwam ik bij haar en Jessica Learmonth in de voeten te liggen en dan weet je dat je goed zit.”

Kingma kwam de eerste wissel in met Charles-Barclay, Learmonth en de Britse Sophie Coldwel, de Braziliaanse Vittoria Lopes en de Amerikaanse Taylor Spivey en als eerste begon ze aan het 40 kilometer lange fietsonderdeel. Door de razendsnelle wissel moest Charles-Barclay al direct lossen en ook Lopes en Spivey zagen de nieuwe kooploopsters nooit meer terug. Kingma, Learmonth en Coldwell wisten op de fiets hun voorsprong op alle achtervolgers uit te bouwen naar twee minuten en begonnen gezamenlijk aan het lopen. Coldwell moest haar concurrenten na een ronde laten gaan, Kingma en Learmonth bleven tot de finale bij elkaar. “We probeerden elkaar los te lopen, maar het lukte geen van beiden om een voorsprong te nemen. Het was echt superspannend.”

Nederlandse Triathlon Bond

De wedstrijd werd uiteindelijk in de laatste kilometer beslist. “Vlak voor de finish zat nog een korte steile klim waar het 11 procent omhoog ging en Jessica ging op andere klimmetjes net wat beter omhoog. Ik wist dus dat ik het daarvoor in de afdaling moest proberen als ik wilde winnen en dat lukte.”

Kingma schaart zich met haar overwinning, op minder dan vijftig dagen tot de opening van de Olympische Spelen, in het rijtje medaillekandidaten voor Tokio. “Ik ben heel blij met de progressie die ik deze winter weer heb gemaakt. Het zwemmen is op het niveau waar het moet zijn, maar met het fietsen en vooral het lopen heb ik weer een stap gezet. Ik loop nu alweer bijna twee jaar blessurevrij, dat begint nu zijn vruchten af te werpen.”

Achter Kingma en het Britse duo Learmonth en Coldwell eindigde oud-wereldkampioene Flora Duffy als vierde. Charles-Barclay legde daar weer achter beslag op de vijfde plek. Rachel Klamer, die terugkomt na een loopblessure, finishte achterin het veld op plek 31.De triatlete uit het Overijssels Beuningen verloor aan het begin van de tweede ronde haar zwembril en na mindere wissel, kwam zij terecht in een achtervolgende groep. Klamer had aan het begin van het looponderdeel nog zicht op een top tien-resultaat, maar kon dat vandaag niet waarmaken. Voor de race gaf ze al aan dat ze fysiek en mentaal weer probeert te wennen aan racen op het hoogste niveau.

In de mannenrace, die tumultueus verliep met diskwalificaties, veel uitvallers en een dominante overwinning voor de jonge Brit Alex Yee, eindigde Donald Hillebregt op plek 41. In de Europe Triathlon Cup in Dnipro, Oekraïne, eindigde Youri Keulen op plek 13. Dorian Horsten eindigde, in de door de Azerbeidzjani Rostislav Pevtsov gewonnen race op plek 31.

 

 

 

 

 

Uitslagen WTCS Leeds
Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer