Maya Kingma na spannende strijd vierde op WK

Net naast het podium na 6e plaats in Grand Final Edmonton

Maya Kingma was zaterdag tijdens de World Triathlon Series Final in Edmonton dichtbij een sensatie. Tot de laatste 200 meter had de triatlete uit Maastricht nog zicht op een podiumplaats in het wereldkampioenschap, maar uiteindelijk was de Amerikaanse Taylor Spivey haar net te snel af. Kingma eindigde in Edmonton als zesde en was daarmee goed voor de vierde plek op het WK. De wereldtitel ging naar de kersverse olympisch kampioene Flora Duffy.

Nederlandse Triathlon Bond

Een vierde plaats is de meest ondankbare plek, maar aan het begin van het seizoen had Kingma getekend voor zo’n resultaat. Een plaats bij de eerste tien op het WK was het doel, maar na haar derde plek in Yokohama en winst in Leeds, begon ze uiteindelijk op de derde plaats aan de World Triathlon Series Final in Edmonton.

Kingma kwam na het zwemmen als vijfde uit het water en kwam vervolgens in een kopgroep van elf terecht met daarin alle favorieten voor het WK podium. Op de fiets koos de Amerikaanse Taylor Knibb, ook een gegadigde voor het podium, voor de aanval en zij bouwde haar voorsprong op de tien achtervolgers uit tot meer dan twee minuten.

Kingma wisselde na het fietsen als snelste van het groepje en begon achter Knibb als tweede aan de afsluitende tien kilometer lopen. Duffy en de Française Leonie Periault liepen in Hawrelak Park al snel weg bij hun concurrenten, maar zij konden Knibb niet meer achterhalen. Achter Knibb, Periault, die als tweede eindigde, en Duffy de nummer drie, vochten Spivey en Kingma om de bronzen WK-medaille.

Pas in de laatste 200 meter, moest Kingma haar concurrente laten gaan. Maar met een zesde plek en een vierde in de eindstand, was ze meer dan tevreden. “Ik was dichtbij een podiumplek, maar ik ben hartstikke blij met dit resultaat. Dat ik hier gewoon met Katie Zaferes en Taylor Spivey voor de vierde plek sprint, is gewoon top. Ik had een goede race en en ik heb heel hard gelopen, dus dat is weer een mooie stap voorwaarts. Dat ik nu als vierde eindig, had ik vantevoren nooit durven dromen.”


De Koning elfde
Eerder op de dag kwamen namens Nederland Barbara de Koning, Rani Skrabanja en Quinty Schoens in actie in het kampioenschap voor vrouwen onder 23 jaar. Debutante De Koning, die nog bij de junioren uitkomt, maakte tijdens het fietsen deel uit van de kopgroep en liep uiteindelijk naar een mooie elfde plek.

Twee plaatsen achter De Koning, finishte Skrabanja als tweede Nederlandse. Zij maakte deel uit van de tweede fietsgroep en liep van daaruit naar een dertiende plek. Quinty Schoens kwam tijdens het fietsen ten val, viel daardoor terug naar de derde fietsgroep, maar reikte na een sterk looponderdeel toch nog tot de twintigste plek.

Ian Pennekamp maakte een degelijk debuut in het kampioenschap onder 23 jaar. De eerstejaars belofte eindigde als 24e en maakte in Edmonton indruk met zijn zevende looptijd.

Lees volgend artikel

NTB Check-In vereenvoudigt inschrijfproces wedstrijddag

Lees meer