Landstitels voor Kijani en Rogelli/Trimates

VZC Veenendaal en Kijani winnen in Roermond

Rogelli/Trimates en Kijani hebben zaterdag in Roermond de Eredivisie Triathlon 2023 op hun naam geschreven. De dagwinst in Limburg, waar een team-relay op het programma stond, ging naar Kijani en VZC Veenendaal.

Dieter Boeye had namens TSV’90 Spijkenisse de beste start in Roermond. Hij gaf na 300 meter zwemmen, 7 km fietsen en 2 km lopen als eerste het stokje door aan zijn teamgenoot Lars Baeyens. Jesse Cuijpers (Hellas Utrecht) volgde 2 seconden later op de tweede plek, 18 seconden later gevolgd door Hugo Jan Bosscher van 050Media/Triteam Groningen.

Ivor Feunekes nam in het tweede onderdeel namens Triteam Groningen de leiding over in de race. Jorik van Egdom stoomde daarachter namens VZC van de zevende plaats op naar de tweede plek. Hij tikte met 22 seconden achterstand Victor Goené aan. Trimates (Simon den Braber) en Hellas Utrecht (Joost Friderichs) volgden gezamenlijk op plek 3 en 4.

In het derde onderdeel schoven Ian Pennekamp (Trimates) en Victor Goené (VZC) op naar de leidende posities. Joost Somsen (Triteam Groningen) hield 5 seconden daarachter de aansluiting, maar de teams daar weer achter (Hellas, TV Dordrecht en Metaglas Trihalis-Tiel) waren met een achterstand van meer dan twee minuten kansloos voor het podium.

In de afsluitende sprint triathlon was de strijd voor de plekken 1, 2 en 3 nog helemaal open. Gjalt Panjer (VZC) en Olaf Jan Bosscher (Triteam Groningen) kwamen tegelijk uit het water, terwijl Thomas Cremers daar namens TriMates wat tijd moest toegeven. Ook op de fiets bleven Panjer en Bosscher bij elkaar. Cremers volgde na het fietsen op 44 seconden.

Uiteindelijk bleek Panjer de snelste loper van dit drietal en pakte zo voor Veenendaal – na Enschede en Weert –  voor de derde keer de winst dit seizoen. Bosscher legde namens Triteam Groningen 34 seconden later beslag op de tweede plek, terwijl Cremers voor Trimates de derde plaats veilig stelde en daarmee ook de winst in de Eredivisie 2023. VZC Veenendaal was in 2022 de sterkste in de competitie, maar eindigde dit keer als tweede. De derde plek was voor Triteam Groningen.

Kijani oppermachtig

Bij de vrouwen stond dit seizoen geen maat op Kijani. Na een foutje van een banenteller had het team met de derde plek een valse start in Enschede, maar na Weert, Rotterdam en Klazienaveen was Kijani ook in Roermond weer de sterkste. Rani Škrabanja nam in de eerste run meteen de leiding, gevolgd door Marit van den Berg namens Hellas en Kim van ’t Verlaat namens TVS’90 Spijkenisse.

Maaike Vooren (Kijani) en Jony Heerink (Hellas) keerden vervolgens tegelijk terug na de tweede run, op 45 seconden gevolgd door Merel Veltman namens TV Almere – dat het zonder Romy Spoelder en Willemijn Fuite moest doen in Roermond.

Rina Zijgers bracht vervolgens Hellas aan de leiding na de derde run. Zij nam 37 seconden voorsprong op Joyce Caro van Kijani. Anderhalve minuut daarachter tikte Natasja de Winkel (TSV’90) teamgenote Sandra Vermeulen op de derde plek weg. Almere viel terug naar de vijfde plek.

Het was uiteindelijk Eva Cornelisse die in de vierde run naar de zege zwom, fietste en liep. Nienke Kienstra finishte namen Hellas als tweede, terwijl Luna de Bruin TV Almere terug naar het podium wist te brengen. De landstitel was daarmee voor Kijani dat het stokje overnam van TV Almere en zo voor de eerste keer op het hoogste treetje mocht plaatsnemen. Hellas eindigde als tweede en Almere als derde.

In Roermond sloten ook de 1eDivisie, 2eDivisie Noord en Zuid, 3eDivisie Zuid en 4eDivisie Zuid hun teamcompetitieseizoen.