Laatste titels voor Knijnenburg en Weijkamp

Goud voor Boets en Brouwer bij junioren

Anne Knijnenburg en Matthijs Weijkamp hebben in Oss tijdens het NK crossduathlon de laatste Nederlandse titels van het seizoen veroverd. Knijnenburg was oppermachtig in de vrouwenwedstrijd, de race bij de mannen kende een chaotische finish waarbij de eerste drie in de race, Geert van Kuik, Milan van der Meer en Joep Staps, een ronde te weinig liepen. Weijkamp legde wel het volledige parkoers af en liep zo naar het goud.

Foto’s: Luc Wright

Anne Knijnenburg liet er in Oss geen misverstand over verstaan wie het meeste recht had op de titel. De atlete die vanwege een blessure onlangs de overstap van het hardlopen naar het wielrennen maakte, was op en rond het motorcircuit De Witte Ruijsheuvel opermachtig. Sophie van der Most en Maaike Telkamp legden op ruime achterstand beslag op het zilver en brons.

Bij de mannen verliep de wedstrijd minder vlekkeloos. Geert van Kuijk ging in de afsluitende run aan de leiding, maar vertelde zich in het aantal loopronden en ging zodoende een ronde te vroeg over de finish. Milan van der Meer twijfelde, ging in eerste instantie door, maar keerde toen toch om en finishte zo een ronde te vroeg als tweede. Ook Joep Staps, die Van der Meer terug zag komen, ging zo de fout in. Zij werden na afloop gediskwalificeerd waardoor de nummer vier, Matthijs Weijkamp, die wel het volledige parkoers aflegde, de titel veroverde. Chris van Wamelen en Yordi Druijff waren goed voor respectievelijk het zilver en brons.

“Heel erg jammer”, zo noemde organisator Paul van den Heuvel het misverstand aan het slot van de wedstrijd. “Ik stond op het punt waar de deelnemers de laatste ronde in zouden gaan en riep nog naar het drietal dat ze nog een ronde door moesten. Natuurlijk willen we het liefst de drie sterkste atleten op het podium, maar iedereen is zelf verantwoordelijk voor het afleggen van het juiste aantal ronden. De jury kon dan ook niets anders doen dan hen diskwalificeren.”

Nederlandse Triathlon Bond

Van Kuijk tekende na afloop nog wel protest aan, maar dat werd niet gehonoreerd. “Natuurlijk maak ik zelf de fout dat ik het aantal ronden niet goed heb geteld, maar ik had het idee dat de organisatie zelf ook niet wist hoe het zat. Ik heb ook niet gehoord dat iemand riep dat ik nog een ronde moest en de speaker heeft me binnengehaald als de winnaar, dus ik denk dat er aan beide kanten fouten zijn gemaakt”, aldus een teleurgestelde Van Kuijk.

Nederlandse Triathlon Bond

Ook de junioren en agegroupatleten streden in Oss om de nationale titels. Bij de juniorenmannen ging de titel naar Jesper Boets. Noël Sterk was goed voor het zilver, terwijl Wybe Vermeulen op het brons beslag legde. Kyra Brouwer veroverde de nationale titel bij de juniorvrouwen. Florence Koole finishte als tweede en Floor Vulders als derde.

Agegroupkampioenen:

Yordi Druijff (M20-24), Mathijs Weijkamp (25-29), Henk Verdonk (30-34), Chris Van Wamelen (35-39), Ferdinand Oldeman (40-44), Kees Boxma (45-49), Rens Sterk (55-54), Mark Westerhof (55-59), Wim Van Hilst (60-64), Frank Hamelink (65-69), Tom Berkouwer (70-74).

Anne Knijnenburg (V20-24), Sophie van der Most (25-29), Suzanne Schotte (35-39), Esther Strijker (40-44), Ingrid van Lubek (50-54), Audrey Breur (55-59).

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer