Klamer start seizoen in Kaapstad met vierde plaats

Van Egdom en Škrabanja in top twintig

Rachel Klamer is in de ITU World Cup in Zuid-Afrika het nieuwe seizoen goed begonnen. De TeamNL-atlete uit het Overijsselse Beuningen kampte in de aanloop naar de race in Kaapstad met buikgriep, maar wist toch een mooie vierde plaats uit het vuur te slepen.

Rachel Klamer schreef in 2013 de ITU African Cup sprint triathlon in Kaapstad op haar naam, maar het lukte haar de afgelopen jaren niet om op het podium in de World Cup te komen. In 2017 eindigde ze in Kaapstad als vierde, een jaar geleden als zesde en zondag miste ze op veertien seconden opnieuw het podium. “Het zwemmen ging goed, ik heb op de fiets hard gewerkt om weg te blijven in de kopgroep, maar tijdens het lopen kreeg ik last van steken in mijn zij. Het podium lijkt me niet gegund hier, maar na een uitdagende week kan ik niet anders dan blij zijn met dit resultaat.”

Maya Kingma kwam in Kaapstad als eerste uit het water samen met de Spaanse Sara Perez Sala, de twee Amerikaanse atletes Summer Rappaport en Tamara Gorman, en Fuka Sega uit Japan. Zij vormden op de fiets een kopgroepje waarin ook Rachel Klamer in de derde ronde wist aan te sluiten. De samenwerking bij de leiders was niet optimaal en de achtervolgende groep, met daarin de Nederlandse Rani Škrabanja en de latere winnares Ai Ueda, wist het gat in de laatste ronde tot op zestien seconden na te dichten.

Klamer begon voortvarend aan de afsluitende vijf kilometer lopen, maar kreeg na twee kilometer last van steken in haar zij, waardoor een podiumplaats er net niet in zat. De winst ging naar de Japanse Ai Ueda, Rappaport legde beslag op de tweede plaats, voor landgenote Gorman. Rani Škrabanja was met een keurige zeventiende plaats de tweede Nederlandse in de uitslag.

Niet alleen Klamer kampte met de naweeën van een buikgriep – opgelopen tijdens een trainingskamp van TeamNL in Namibië – ook Jorik van Egdom kwam niet fit aan de start, terwijl Richard Murray and Marco van der Stel zich ziek moesten afmelden. Dat Van Egdom – die op de fiets veel werk verzette – toch nog als achttiende eindigde, was dan ook een topprestatie. De overige twee Nederlanders in de uitslag, Donald Hillebregt en Menno Koolhaas, finishten respectievelijk als 36ste en 41ste. De winst in Kaapstad ging naar de Brit Alex Yee.

Rachel Klamer op weg naar de vierde plek in de ITU World Cup in Kaapstad.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer