Kingma heeft in Edmonton uitzicht op WK-podium

Ook vier Nederlandse atleten van start op WK onder 23

Als alles meezit zou Maya Kingma zaterdag in het Canadese Edmonton zomaar eens geschiedenis kunnen schrijven. In de tussenstand om het wereldkampioenschap staat de triatlete uit Maastricht op de derde plaats. Nooit eerder eindigde een Nederlandse triatlete in de World Triathlon Series, waarin in meerdere wedstrijden gestreden wordt om de wereldtitels, op het podium. “Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren hoor”, blijft Kingma realistisch. “Als het lukt zou dat echt ongelooflijk zijn.”

Kingma staat na vier wedstrijden uit de series – Yokohama, Leeds, Tokio en Montreal – achter olympisch kampioene Flora Duffy en de Britse Taylor Spivey op de derde plek in de tussenstand. Kingma maakte eerder dit seizoen indruk met haar derde plaats in Yokohama en haar overwinning in Leeds.

De wedstrijd in Montreal liet Kingma links liggen uit onvrede over het nieuwe race format (er werd in Montreal in een aantal korte wedstrijden gestreden om de overwinning). “Ik heb niets tegen het race format op zich, maar wel dat het ons wordt opgedrongen in een wedstrijd die meetelt voor het WK”, zei ze daar al eerder over.

Na Montreal zakte Kingma van de eerste plek in de tussenstand naar de derde plaats. “Het is niet zo dat ik door niet van start te gaan in Montreal mijn kansen op de titel heb verspeeld”, laat Kingma vanuit Edmonton, waar ze drie dagen verplicht in quarantaine op haar hotelkamer moest blijven, weten. “Ik heb wel punten gemist, maar uiteindelijk tellen de beste vier resultaten mee voor het kampioenschap. De wereldtitel is sowieso nog te hoog gegrepen. Flora Duffy is in vorm en zeker een maatje te groot voor mij.”

In de wereldbekerfinale in Edmonton zijn bonuspunten te verdienen, dus een podiumplek behoort tot de mogelijkheden. Kingma zelf denkt dat dat niet het meest waarschijnlijke scenario is. “Natuurlijk wil ik heel graag op het podium eindigen, maar er staan heel veel sterke atletes kort op elkaar: naast Spivey en ikzelf, ook Taylor Knibb, Sophie Coldwell en Katie Zaferes. Ik heb niet zitten rekenen om te zien op welke plek ik moet finishen om dat te bewerkstelligen. Het belangrijkste is dat ik een goede wedstrijd draai, dat ik het beste uit mezelf haal. Dan zie ik na de finish wel of dat genoeg is voor een medaille of niet. Mijn seizoen is sowieso geslaagd.”

Maya Kingma is de enige Nederlandse deelnemer aan de elite-wedstrijden in Edmonton. Quinty Schoens, Rani Skrabanja, Ian Pennekamp en juniore Barbara de Koning komen in Edmonton aan de start in het U23 kampioenschap. “We gaan voor een top tien-notering”, stelt bondscoach Louis Delahaije. “Barbara en Ian maken hun debuut. Zij zullen vooral ervaring opdoen en zonder druk starten. Dan zien we wel wat er mogelijk is. Rani en Quinty zijn aan elkaar gewaagd. Als zij het maximale uit hun race weten te halen, moet de top tien mogelijk zijn.”

De elite-wedstrijd voor vrouwen start zaterdag om 10.50 uur lokale tijd (18.45 uur Nederlandse tijd). De U23-wedstrijd voor vrouwen begint om 8.00 uur (16.00 uur NL) en die van de U23 mannen om 16.30 uur (0.30 uur in de nacht van zaterdag op zondag).

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer