Kingma en Van Egdom blikvangers op NK triathlon Rotterdam

Eredivisie gaat na jaar afwezigheid weer van start

Het NK-podium in 2019
Het NK-podium in 2019

Het heeft even geduurd, maar het triathlonseizoen is nu ook in ons land losgebarsten. Atleten kunnen meteen vol aan de bak, want in Rotterdam staat zaterdag, tijdens de eerste Eredivisiewedstrijd van het seizoen, het Nederlands kampioenschap op het programma. Blikvangers in Rotterdam zijn Maya Kingma en Jorik van Egdom die over drie weken aan de Olympische Spelen in Tokio meedoen. Na een jaar afwezigheid wordt zondag, rond de Willem Alexander roeibaan in Zevenhuizen, gestreden om de nationale titels.  In totaal zijn 48 vrouwen en 71 mannen geplaatst voor het NK over de standaard afstand (1500 m zwemmen, 42.8 km fietsen, 10 km lopen). Het NK is tevens de openingswedstrijd van de Eredivisie Triathlon, die in 2020 niet door kon gaan.

Maya Kingma maakt in Rotterdam haar debuut op het NK over de standaard afstand. De triatlete uit Maastricht schreef een maand geleden de World Triathlon Series-race in Leeds op haar naam, gaat aan de leiding in de World Triathlon Series (WTS) en is dan ook de torenhoge favoriet voor de Nederlandse titel.

“Ik vind het superleuk dat ik eindelijk een keer mee kan doen”, vertelt Kingma. “Toen ik jonger was, liep ik nog niet genoeg om mee te kunnen doen aan de olympische afstand en de afgelopen jaren viel het NK altijd tegelijk met de WTS-race in Leeds of Hamburg. Nu Hamburg verplaatst is naar september, sta ik dan eindelijk een keer aan de start.”

Kingma is net terug van drieënhalve week hoogtestage in Font Romeu. Gas terugnemen voor het NK doet ze niet. “Ik train gewoon door tot het NK, de focus ligt over drie weken in Tokio. Maar ik ga er wel een echte race van maken, ik wil echt goed zijn in Rotterdam”, vervolgt Kingma die in Tokio met startnummer 1 van start gaat. “Het zou heel mooi zijn als ik dit seizoen een Nederlandse titel aan mijn erelijst kan toevoegen.”

Kingma kan in de havenstad tegenstand verwachten van uittredend kampioene Sarissa de Vries die tweeënhalve week geleden de Challenge Gdansk in Polen op haar naam schreef en eerder dit seizoen ook al de Challenge Riccione in Italië won. Kingma en De Vries zijn in de Eredivisie teamgenoten bij Ferro Mosae Maastricht, de landskampioen van 2019. Ook de nummers twee en drie van het NK 2019 staan op de startlijst: Eva Cornelisse en Jony Heerink, die eind 2020 moeder werd van zoontje Jorik. Cornelisse komt uit voor Kijani Beesd en Heerink start voor Hellas Utrecht, de nummers 2 en 3 uit de laatst gehouden competitie.

Nederlandse Triathlon Bond

De in de triathlonwereld veel bekendere Jorik, Jorik van Egdom, behoort tot de favorieten voor de titel bij de mannen. Van Egdom was in 2017 en 2018 al eens Nederlands kampioen op de standaard afstand en is nu bezig met de laatste voorbereidingen op de Olympische Spelen. De triatleet uit Veenendaal komt in Tokio, samen met Maya Kingma, Rachel Klamer en Marco van der Stel, uit in de mixed teamrelay. Van Egdom komt in de Eredivisie uit namens VZC Veenendaal.

Uittredend kampioen Menno Koolhaas zal er echter alles aan doen om ook dit jaar weer het rood-wit-blauw mee naar huis te nemen. Hij schreef tweeënhalve week geleden nog de Cave Triathlon De Kanne in België op zijn naam. Koolhaas komt in de Eredivisie uit voor Oceanus Aalsmeer. Net als bij de vrouwen zijn ook in de mannenrace zijn de nummers twee en drie van 2019, Youri Keulen en Joey van ’t Verlaat, van de partij. Van ’t Verlaat start voor Rogelli Trimates, de nummer twee uit de competitie van 2019. Ook Donald Hillebregt, die in 2019 de Nederlandse titel veroverde op de sprint afstand, komt aan de start in Rotterdam. Keulen en Hillebregt starten voor EDO Sports Maastricht.

Nederlandse Triathlon Bond

Testen voor Toegang

Naast Kingma en Van Egdom zorgt ook Mohamad Maso voor een olympisch tintje in Rotterdam. Hij vluchtte vijf jaar geleden vanuit Syrië naar Europa, pakte in Nederland de triathlonsport weer op en plaatste zich dit jaar voor zijn geboorteland voor de Olympische Spelen in Tokio. Maso is in de Eredivisie teamgenoot van Keulen en Hillebregt.

De start van het NK voor vrouwen overall en onder 23 jaar is zaterdag om 11.30 uur. De mannen (overall en onder 23 jaar) starten om 13.45 uur. Publiek en media zijn welkom na registratie op de website van de organisatie in Rotterdam en ‘Testen voor Toegang’ en de races zullen voor de thuisblijvers te volgen zijn via een door 3athlon.nl gepresenteerde livestream die zaterdag tijdens de wedstrijden van het NK en de Eredivisie actief is.

Volg de livestream
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer