JJC punten en EK tickets voor Silke de Wolde en Jesse Cuijpers

Winst voor Sem Lazaroms en Sonja de Koning bij de jeugd

Kwalificatie- en finaleseries zorgen voor spannende strijd in Arnhem

De eerste triathlon in het vernieuwde Forte Jeugd- en juniorencircuit was meteen een bijzondere: de beide leeftijdscategorieën (jeugd én junioren) kwamen in en rond zwembad Klarenbeek in Arnhem tegen elkaar uit in kwalificatie- en finaleseries. De wedstrijd werd zoals verwacht gewonnen door de junioren: Silke de Wolde en Jesse Cuijpers trokken de overallwinst naar zich toe. Met de zesde plaats overall in de A-finale was jeugdwinnares Sonja de Koning echter ook een heel groot deel van de junioren te snel af. Bij de jongens streden alle jeugdatleten in de B-finale en daarin was Sem Lazaroms de snelste.

De wedstrijd in Arnhem telde als kwalificatiemoment voor het EK voor jeugd (2002-2004) in Kitzbühel én het EK junioren (2000-2003) in Weert. Silke de Wolde (geboortejaar 2001) plaatste zich voor Weert, maar Cuypers (2002) mag op basis van zijn leeftijd zowel in Weert als in Kitzbühel starten. Ook de nummers 2 in de uitslag plaatsen zich rechtstreeks voor Weert, waardoor ook Ian Pennekamp en Robin Dreyling zich op mogen maken voor EK-deelname. Voor Dreyling geldt net als voor Jesse Cuypers dat zij zich tevens plaatste voor het EK voor jeugd.

Aan de kwalificatieraces in de ochtend – over 225 meter zwemmen, 6,5 km. fietsen en 2 km. lopen – deden verdeeld over drie jongens- en drie meisjesseries in totaal ruim 100 jeugd- en junioratleten mee. De eerste vier finishers per serie én de vier snelste jongens en meisjes van alle series mochten zich opmaken voor de A-finale. De 16 jongens en meisjes die daar net buiten vielen plaatsten zich voor de B-finale, net als de A-finale over dezelfde afstanden als de ochtendserie.

Met maar liefst 5 jeugdmeisjes in de A-finale was de jongste lichting goed vertegenwoordig, maar het waren de junioren die de strijd om de plaatsen 1 tot en met 3 beslisten. Barbara de Koning en Silke de Wolde klommen als eerste uit het zwembad, maar zij werden op de voet gevolgd door Kim van ’t Verlaat, Robin Dreyling en Luna de Bruin. Dreyling en Van ’t Verlaat wisten op de fiets aansluiting te vinden bij de twee koploopsters, waarna Silke de Wolde het op het looponderdeel wist af te maken. Luna Bruin kwam nog sterk terug na het fietsen, naderde tot de vierde plaats, voor Barbara de Koning, maar de derde podiumplek ging naar Kim van ’t Verlaat.

Bij de jongens ontstond op de fiets nog wel een kopgroep met Joost Friderichs, Syb de Jong en Simon den Braber, maar deze hardfietsers werden in de afsluitende run alsnog bijgehaald door de betere lopers. Jesse Cuijpers werd  daarbij nog lang op de hielen gezeten door Ian Pennekamp, maar met de snelste looptijd van de dag wist Cuijpers zijn dubbele EK-deelname én de maximale 150 punten in het JJC binnen te halen. Ian Pennekamp tekende voor plaats twee en 1e jaars junior Niels van Lanen liet met zijn derde plaats zien dat zijn winst in Austerlitz twee weken geleden geen toevalstreffer was.

Jeugd

Vijf meisjes uit de jeugdcategorie (12+) plaatsten zich eveneens voor de A-finale en mochten daarmee ‘in de schaduw’ van de junioren strijden om de prijzen in hun leeftijdscategorie. Sonja de Koning en Aniek Mars lieten zich nadrukkelijk van voren zien en met de zesde en negende plaats in de serie leverde dat goud en zilver op. Het meisjespodium werd compleet gemaakt door Femke Schepers, die als twaalfde eindigde in de A-finale.

De jongens jeugd konden nog even niet op tegen het juniorengeweld in de kwalificatieraces, waardoor zij in de B-finale de daguitslag mochten gaan bepalen. Dankzij veruit de snelste zwemtijd wist Sem Lazaroms op de fiets uit handen te blijven van JJC-leider Mauro Dieters, die op het looponderdeel nog wel inliep, maar zich toch gewonnen moest geven voor de eindoverwinning. Het jeugdpodium werd compleet gemaakt door Jasper Morsink.