"Is de wedstrijd waaraan ik deelneem een NTB-evenement?"

#wijzijntriathloNL

Ieder jaar vinden er in Nederland triathlonwedstrijden plaats die niet onder de vlag van de NTB worden georganiseerd. Let daar op als je je inschrijft voor een evenement. Want als een wedstrijd niet onder auspiciën van de NTB wordt georganiseerd, betekent dat dat de NTB vooraf niet heeft kunnen meesturen en adviseren over de veiligheid van bijvoorbeeld het parkoers en wisselzone i.r.t. de openbare ruimte, er geen NTB-jurycorps aanwezig is dat kan toezien op een veilig en eerlijk wedstrijdverloop, deelnemers niet verzekerd zijn via de NTB en er geen controle is of het evenement georganiseerd wordt conform het wedstrijdreglement en de afspraken in het Reglement Organisatie Wedstrijden (ROW) en het NTB-evenementenpakket.

Het is niet altijd duidelijk of een triathlonevenement aangesloten is bij de NTB of niet. Alleen wedstrijden die terug te vinden zijn in het kalenderoverzicht op mijntriathlonNL zijn wedstrijden die onder de vlag van de NTB georganiseerd worden. Om wedstrijdorganisaties hierin te helpen onderscheidend te zijn en sporters eenvoudiger de weg te wijzen naar evenementen die hoogwaardig zijn in de kwaliteit die zij leveren, ontwikkelt de NTB een kwaliteitssysteem, waaraan bij de bond aangesloten evenementen getoetst kunnen worden. Staat een evenement op mijntriathlonNL dan kunt je als deelnemer gerust zijn dat naar alle relevante aspecten van een veilige en verantwoorde wedstrijd is gekeken. Niet-aangesloten evenementen ontvangen vanzelfsprekend geen kwaliteitsstempel. Evenementen als de Frysman, Gelreman, Triathlon Brouwersdam en sinds dit seizoen de Dutch Triathlon Series in Haarlemmermeer, Zandvoort, Ouderkerk en Bosbaan zullen daar bijvoorbeeld niet voor in aanmerking komen. Daarmee is niet gezegd dat die wedstrijden niet goed georganiseerd kunnen zijn, de controle daarop ligt echter nu volledig in de handen van de individuele deelnemer zelf en vergt extra aandacht en helaas ook risico.

Vaak is het voor organisaties vooral een financiële afweging om zich niet aan te sluiten bij de NTB. Wat is de meerwaarde om aangesloten te zijn bij de bond en wat krijgt een organisatie daar voor terug? Niet iedereen is zich er misschien van bewust dat door de bijdrage van onze leden, daglicentiehouders én evenementen een heel systeem van wedstrijden, reglementering, jurering, inschrijving en betaling, training, opleidingen, ondersteuning en zoveel andere zaken mede in stand wordt gehouden. Samen staan we sterk en alleen zo kunnen we de triathlonsport – als het weer mogelijk is om veilig samen te sporten – laten groeien en bloeien.

#WijzijnTriathlonNL

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer