Goud voor Schipper en Van der Burgt

Doorbraak voor Maya Kingma in Yokohama

YOKOHAMA – Met twee gouden plakken en de doorbraak van Maya Kingma tussen de wereldtop vandaag, was de trip van TeamNL Triathlon naar Yokohama een zeer succesvolle. Geert Schipper (PTWC) en Nico van der Burgt (PTS3) waren de gouddelvers in de equipe van bondscoach Bas de Bruin.

Schipper deed goede zaken in de race om kwalificatie voor de Paralympische Spelen, na zijn tweede plek in de vorige race uit de World Paratriathlon Series in Milaan. Van der Burgt debuteerde daar in het internationale veld en liet vandaag zien dat hij in zijn klasse de aansluiting met de wereldtop gemaakt heeft. Voor Schipper, die vanwege een handicapverschil later aan het zwemonderdeel begint dan de meeste van zijn concurrenten, was de wedstrijd een ware inhaalrace. Na een goed zwemonderdeel en een heel sterk fietsonderdeel melde de Noord-Hollander zich na de eerste kilometer van het wheelen aan de kop van de wedstrijd, om de zege daarna niet meer te laten lopen. Van der Burgt leidde de wedstrijd vanaf de start met een heel sterk zwemonderdeel. Tijdens het lopen zag hij de concurrentie nog naderen, maar kon voldoende marge behouden tot de streep. Margret IJdema werd in de rolstoelklasse PTWC voor vrouwen zesde, na een goede race. IJdema kwam in Yokohama met wheelen uiteindelijk tekort om mee te doen om de podiumplekken.

Nederlandse Triathlon Bond

Maya Kingma veroverde in Yokohama de zevende plek in de derde World Triathlon Series race van het seizoen, haar beste prestatie ooit. In Bermuda was Kingma in april al goed op weg om de sprong naar de wereldtop te maken, maar door pech tijdens het fietsen werd ze toen ver teruggeworpen. Ook ditmaal zat Kingma er vanaf het begin goed bij door tijdens het zwemmen aan te sluiten bij de kop van de wedstrijd en tijdens het snelle fietsonderdeel attent voorin te blijven. Een solide looponderdeel hield naar daarna in de voorste geledingen, waarbij ze tot het laatst toe zicht had op de felbegeerde zesde finishpositie, die een nominatie voor Tokio 2020 op zou leveren. Ondanks de verloren eindsprint, keek Kingma trots terug op de race en de stap die ze gemaakt heeft richting de top van het internationale veld. Kingma is tevens met het Nederlands team in de race voor kwalificatie voor Tokio op de mixed relay. Samen met Rachel Klamer, Jorik van Egdom en Marco van der Stel komt ze op het EK in Weert over twee weken in actie met het relayteam.

Jorik van Egdom kende in Yokohama een moeilijke race. Na een moeizaam zwemonderdeel kon hij in het sterke veld geen rol van betekenis meer spelen. Van Egdom eindigde in de Japanse stad op plek 37.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer