Goud en zilver voor Jetze Plat en Geert Schipper in Australië

WK triathlon Gold Coast

Jetze Plat en Geert Schipper waren op het WK paratriatlon vooraf de grote favorieten voor de eerste twee podiumplaatsen en maakten die favorietenrol helemaal waar. Plat veroverde in het Australische Gold Coast zijn derde wereldtitel op rij en Geert Schipper was voor het tweede achtereenvolgende jaar goed voor het zilver.

Jetze Plat kwam in Gold Coast als eerste uit het water en reed vervolgens in zijn handbike twintig kilometer solo. Met een voorsprong van iets meer dan een minuut op Schipper wisselde de paralympische kampioen van de handbike naar de rolstoel voor de afsluitende 5 kilometer wheelen. Schipper had op zijn beurt inmiddels ook een comfortabele voorsprong op de rest van het veld opgebouwd en de posities van de beide Nederlanders kwamen daarna niet meer in gevaar.

Voor Plat was het alweer zijn derde wereldtitel, zijn twee eerdere titels veroverde hij in 2016 en 2017 in Rotterdam.  “Ik ben heel erg blij met deze overwinning en mijn derde titel, dit keer buiten Nederland”, vertelde Plat die een kleine crash had tijdens het handbiken. “Het viel allemaal gelukkig mee en de voorsprong was groot genoeg om mijn voorsprong vast te houden.”

Voor Schipper was het na Rotterdam in 2017 zijn tweede zilveren medaille op een wereldkampioenschap. Het is een vertrouwde plek voor de atleet uit Spanbroek die ook in Rio de Janeiro beslag legde op het zilver. De strijd om de derde plaats werd achter Schipper gewonnen door de Brit Joe Townsend.

De overige Nederlanders lukte het in de Australische kustplaats niet om op het podium te eindigen. Maurits Morsink kwam in de PTS2-categorie het dichtste bij. De Europees kampioen uit Rotterdam had het zwaar tijdens het zwemmen, maakte met de snelste fiets- en looptijd veel goed, maar strandde uiteindelijk op de vijfde plaats. “De wind en de stroming maakten het zwemmen lastig voor mij, maar daarna had ik een goede race. Voor dit parcours en deze omstandigheden is dit een goede uitslag.”

Daniel Knegt en zijn guide Koen de Leeuw kwamen pas op het laatste moment in Gold Coast op de startlijst terecht en deden het met de zevende plaats – hun beste prestatie tot nu toe op een WK – verassend goed in de categorie voor visueel beperkte atleten. Margret IJdema tenslotte, uitkomend in de rolstoelcategorie, finishte in Gold Coast ook op de zevende plaats.