Goede generale voor Olympiërs op NK

Van Egdom en Kingma pakken met voorsprong titels

Foto: Christie Brouwer/NTB
Foto: Christie Brouwer/NTB

In Rotterdam kon na bijna twee jaar eindelijk weer genoten worden van de nationale titelstrijd op de standaardafstand van de triathlon. Olympiagangers Jorik van Egdom en Maya Kingma benutten de race voor een laatste vormtest en slaagden beiden glansrijk. Het doorgaan van de wedstrijd was lang onzeker, omdat er opnieuw beperkende maatregelen rondom COVID-19 in de lucht hingen. Pas vrijdagavond kreeg het evenement definitief groen licht en kon het, weliswaar zonder toeschouwers zaterdag alsnog doorgang vinden. Naast de nationale titelstrijd, werd er ook afgetrapt in de Teamcompetities Triathlon. Voor de Eredivisie, 1eDivisie en 3eDivisie Zuid betekende het de openingswedstrijd van het seizoen.

Foto: Christie Brouwer/NTB
Foto: Christie Brouwer/NTB

Maya Kingma maakte er bij de vrouwen een solo-aangelegenheid van. In de wedstrijd, waarin stayeren toegestaan was, kwam ze als eerste uit het water en bleef ze daarna voortdurend uit het zicht van haar achtervolgers. Teamgenote Sarissa de Vries van Ferro Mosae Maastricht pakte het zilver, voor Barbara de Koning (Hellas Utrecht) die als juniore het goud bij de beloften tot 23 jaar opeiste. Zilver en brons was er in die categorie voor Marit van den Berg en Robin Dreyling. De dagzege in de Eredivisie ging naar Ferro Mosae.

Bij de mannen bleef het iets langer spannend. Jorik van Egdom kwam na het zwemmen al snel in een kopgroep terecht en hield zijn kruit droog tot het looponderdeel begon. Daar nam hij alsnog flink afstand van de concurrentie om zijn derde NK-titel op de standaardafstand toe te voegen aan het palmares. Alleen Rob Barel en Bas Diederen wonnen vaker. Van Egdom hielp zijn eredivisieteam VZC Veenendaal naar de tweede plek, achter Rogelli Trimates. Het NK-zilver ging naar Ian Pennekamp, die tevens goud veroverde bij het NK<23. Joey van ’t Verlaat (Rogelli Trimates) was net als in 2019 goed voor NK-brons en zilver >23 jaar. Victor Goené, teamgenoot van Van ’t Verlaat, pakte het brons <23 jaar.

Ga naar de uitslagen
Foto: Christie Brouwer/NTB
Foto: Christie Brouwer/NTB
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer