Gemêleerd deelnemersveld NK sprint duathlon in Sittard-Geleen

Tevens openingswedstrijd Jeugd- en juniorencircuit

De duatleten treden zaterdag aan voor het eerste Nederlands kampioenschap van 2023. De titelstrijd op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard-Geleen wordt georganiseerd door multisportcoördinator Armand van der Smissen, met ondersteuning vanuit het bondsbureau. Het laatste NK sprint werd in 2019 georganiseerd.  

Van der Smissen, die in het verleden een aantal keer het NK duathlon in Tilburg organiseerde, is tevreden over het gemêleerde deelnemersveld. “Omdat we geen organisatie konden vinden, heb ik voor dit NK de handschoen opgepakt, en dan is het wel fijn dat we ook een mooi startveld hebben”, laat hij weten. “Het belooft een mooi kampioenschap te worden en ik vind het heel leuk dat ook veel coaches en medewerkers van het bondsbureau naar Sittard komen om te helpen. Onze nieuwe directeur Thorwald Veneberg doet zelfs mee.”

Daan de Groot veroverde een jaar geleden in Almere de Nederlandse titel op het NK standaard afstand en kan ook hoge ogen gooien op de korte afstand (5km lopen, 20km fietsen en 2,5 km lopen). De Groot kan op papier tegenstand verwachten van de duathlonspecialisten Thomas Cremers, twee weken geleden met zijn twaalfde plaats de beste Nederlander op het EK duathlon in Caorle, Joost Somsen, de nummer drie van het NK in 2022, Jeroen Bakker en routinier Yennick Wolthuizen. Ook is het de verwachting dat de triatleten Menno Koolhaas en Gjalt Panjer (U23) zich in de voorhoede gaan melden. Opvallend is de deelname van Bas van Hooren. De atleet uit Maastricht heeft een persoonlijk record van 28.41 op de tien kilometer en we gaan zien of hij ook op de fiets zijn mannetje kan staan.

Beloften

Bij de beloften zijn het de duathlonspecialisten Valentin van Wersch, half maart zesde op het EK voor beloften in Caorle, en Mischa Hermans die vooraf als favoriet worden gezien. Daarnaast kunnen de triatleten Hidde Mollee en Niels van Lanen (vorig jaar kampioen bij de junioren) ook  een eind komen in de gecombineerde stayerwedstrijd voor elite en beloften. De jongens junioren hebben een eigen startserie, waarin Rick van der Knaap, Noel Sterk en Jippe van Drogenbroek de grootste kanshebbers lijken, maar het is afwachten wat atleten uit de aanverwante sporten (wielrennen en atletiek) kunnen laten zien.

Van der Smissen: “Voor veel atleten is dit een van de eerste wedstrijden dit seizoen, dus het is moeilijk op voorhand een voorspelling te maken. Ik verwacht een open strijd en ik verheug me er op om te zien hoe het wedstrijdverloop zich gaat ontwikkelen.”

Nederlandse Triathlon Bond

Vrouwen

De verwachting is dat de strijd bij de vrouwen tussen drie atletes gaat: Diede Diederiks (foto), Eva Cornelisse en Karin Nieuwenhuijsen. Nieuwenhuijsen was onlangs met haar dertiende plaats de beste Nederlandse op het EK duathlon in Caorle. Diede Diederiks uit Maastricht combineert de duathlon met triathlons over de halve afstand. Zij veroverde in 2022 de Europese titel op de halve Powerman afstand in Alsdorf.

In de gecombineerde wedstrijd met de elite-vrouwen zijn Willemijn Fuite (U23), Romy Spoelder (U23) en Aniek Mars (junioren) favorieten in hun categorieën. De meisjes junioren gaan, dus in tegenstelling tot de jongens die een eigen startserie hebben, tegelijk met de U23 en elite vrouwen van start.

Alle atleten met de Nederlandse nationaliteit kunnen in Sittard-Geleen meedingen naar de Nederlandse titels. Buitenlandse atleten komen wel in de daguitslag, maar komen niet in aanmerking voor kampioenstruien en/of medailles.

Vrouwen

Openingswedstrijd Jeugd- en juniorencircuit

De duathlon in Sittard is zaterdag ook de openingswedstrijd van het Jeugd- en juniorencircuit (JJC). Met ingang van 2023 worden voor jeugdatleten (12+) weliswaar geen NK’s meer georganiseerd (zie dit bericht voor een toelichting op dit besluit), maar voor deze leeftijdscategorie is er wel een aparte startserie die meetelt voor het JJC2023. Voor junioren telt de uitslag van het (open) NK mee voor het circuit dat dit jaar uit zes wedstrijden bestaat, waarvan er maximaal 3 meetellen voor het eindklassement. Alle deelnemers met een NTB jeugd- of proeflicentie komen in aanmerking voor de prijzen in dit circuit.

Programma

11.00 uur: start wedstrijd jeugd jongens (Jeugd- en juniorencircuit)

11.02 uur: start wedstrijd jeugd meisjes (Jeugd- en juniorencircuit)

12.00 uur: start NK junioren jongens (incl. Jeugd- en juniorencircuit)

13.30 uur: start vrouwen  (elite, beloften en junioren, incl. Jeugd- en juniorencircuit)

14.45 uur: start mannen (elite en beloften).

 

Programma

Klik hier voor meer informatie

Het NK duathlon vormt de aftrap voor een vol NK-seizoen. De eerst volgende titelstrijd is het NK zwemloop op 7 mei in de Stelleplas in Heinkenszand. Je kunt je tot en met 30 april inschrijven voor dit NK voor elite, beloften en junioren over 1 km en 5km lopen. Deze wedstrijd is tevens de tweede wedstrijd in het Jeugd- en juniorencircuit. Voor jeugd bestaat de aquathlon uit 500 meter zwemmen en 2,5 km. lopen.

Aanmelden elite/U23 NK Aquathlon
Aanmelden jeugd/junioren (NK) Aquathlon

 

Startlijsten NK Startlijsten JJC
Lees volgend artikel

Nieuwe vertrouwenspersonen aangesteld

Lees meer