Europese titel voor Daan de Groot

Zesde plaats voor Marina van Dijk

Daan de Groot maakte in 2017 de overstap van het wielrennen naar de duathlonsport en ontwikkelt zich sindsdien razendsnel. Vorig jaar veroverde hij voor het eerst de Nederlandse titel en zaterdag voegde hij, in het Deense Viborg, een Europese titel aan aan zijn palmares toe.

De Groot legde de basis voor zijn overwinning op het EK duathlon over de middenafstand – 10 km lopen, 60 km fietsen en 10 km lopen – dan ook op het fietsonderdeel. De Groot keerde na de eerste tien kilometer lopen (31.10) als twaalfde terug in de wisselzone, met 1 minuut en 17 seconden achterstand op de Deense leider in de wedstrijd, Simon Jorn Hansen, maar nam op de fiets halverwege de leiding.

“Ik heb dezelfde tactiek gehanteerd als een jaar geleden”, vertelde de kersverse kampioen na afloop. “Ik ben bewust niet te hard van start gegaan in het eerste looponderdeel om mijn benen te sparen voor het fietsen. Dat pakte goed uit, want dit keer wist ik de leiding te behouden en mijn verval was minder dan veel andere atleten. Het fietsen kost mij gewoon minder energie dan mijn concurrenten. Op de kasseien kon ik ook wat mensen losrijden, dus mijn wielerachtergrond kwam goed van pas.”

Na zestig kilometer fietsen begon De Groot, die de snelste fietstijd van de dag noteerde, solo aan het hardlopen. De Deen Chris Fischer volgde op 39 seconden, de Zwitser Fabian Zehnder op 1 minuut en 16 en de Belg Jan Petralia op bijna anderhalve minuut. Waar Fischer en Zehnder terugvielen, hield de ex-wielrenner vooraan stand. Petralia begon nog wel aan een inhaalrace, maar strandde uiteindelijk op 36 seconden. De Spanjaard Gonzalo Fuentes legde achter de Nederlander en de Belg beslag op de bronzen medaille.

Een jaar geleden eindigde De Groot als vijfde in het kampioenschap over de middenafstand. “Ik wist dat ik dit jaar een goede kans had om te winnen, maar heb het niet uit durven spreken. Dat het dan ook echt lukt, is natuurlijk geweldig.”

Yennick Wolthuizen, de tweede Nederlander in de wedstrijd, finishte in Viborg op de veertiende plaats. Marina van Dijk legde in de vrouwenwedstrijd beslag op de zesde plek. De Europese titel ging naar Petra Eggenschwiler uit Zwitserland.

 

Europees kampioen Daan de Groot geflankeerd door Jan Petralia (links) en Gonzalo Fuentes (rechts).

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer