EK-brons voor mixed relayteam in Weert

Belangrijke ranglijstpunten op weg naar Tokio 2020 veiliggesteld

Nieuwe opstelling pakt goed uit

Met een bronzen plak sloot het Nederlands mixed relayteam vandaag het EK in eigen huis waardig af. In Weert was de ploeg van coaches Louis Delahaije en Jordi Meulenberg vanaf de start in de voorste gelederen te vinden. De nieuwe volgorde in de opstelling, met Maya Kingma als startende atlete, pakte zodoende goed uit. Kingma leidde na het zwemonderdeel, handhaafde zich probleemloos in de kopgroep tijdens het fietsen en lopen en gaf door aan Marco van der Stel. De NTC-atleet nam op zijn beurt plaats in de kopgroep, die langzaam uitdunde en na een uitermate sterk looponderdeel wisselde Van der Stel als derde naar Rachel Klamer.

Eindschot

De Beuningse bewees andermaal dat zij thuishoort in de wereldtop en kwam als tweede van de fiets, terwijl de kopgroep uitgedund was naar vijf atletes. Jorik van Egdom mocht zelfs in pole position beginnen na een sterk eindschot van Klamer. De Veenendaler ging er vol voor en haakte tijdens het zwemmen knap aan bij de Franse atleet Leo Bergère. Op de fiets sloten Duitsland en België nog aan, terwijl Portugal definitief geklopt was. Van Egdom liep voor wat hij waard was, zag Justus Nieschlag namens Duitsland en de Fransman Bergère respectievelijk zilver en goud opeisen en stelde ruim voor de Belgen het brons veilig voor Nederland.

Nieuwe opstelling pakt goed uit
TeamNL triathlon staat na afloop de pers te woord. Foto's: NTB/Christie Brouwer & Martijn Keijsers
TeamNL triathlon staat na afloop de pers te woord. Foto's: NTB/Christie Brouwer & Martijn Keijsers

Rankingpunten op weg naar Tokio

De bronzen medaille in eigen huis was een fraai slot van het EK triathlon in Weert en betekent voor TeamNL dat belangrijke punten voor de wereldranglijst veiliggesteld zijn richting olympische kwalificatie voor Tokio 2020. Nederland blijft in de top zeven van de wereld staan en houdt zodoende zicht op rechtstreekse plaatsing voor Tokio, terwijl naaste concurrent Zwitserland de nodige punten liet liggen door zevende te worden.

Vijf maal EK-goud agegroupers

Het juniorenteam wist geen eindresultaat neer te zetten. Luna de Bruin was nochtans goed vertrokken voor de zeer jeugdige ploeg die in Weert aan de start kwam. Na een snelle eerste wissel sloot De Bruin aan bij de fietsgroep die al snel geformeerd werd en rukte in het vervol op naar plek zes. Jesse Cuijpers nam over en had tijdens het zwemmen moeite te volgen. De jonge Limburger gaf terrein prijs, viel terug en in het vervolg van de race kwam het Nederlands team niet meer voor in de debatten. Kim van ’t Verlaat mocht haar onderdeel nog afmaken, maar de achterstand op de kop was intussen zo groot dat Niels van Lanen na het fietsen uit de race gehaald werd, omdat de toplanden al finishten en ze elkaar daardoor zouden kruisen op het parcours.

Bij de agegroupers was er vandaag tweemaal goud. Devi Wolthuizen won in de categorie M30 en Rob Kwaaitaal was de snelste in de leeftijdsgroep M45. In totaal haalden de Nederlandse agegroupers vijf gouden medailles tijdens het EK in Weert.

Vijf maal EK-goud agegroupers
Ga naar de resultaten
Champagne tijdens de huldiging. Foto's: NTB/Christie Brouwer & Martijn Keijsers
Champagne tijdens de huldiging. Foto's: NTB/Christie Brouwer & Martijn Keijsers
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer