Eerste titels voor Gjalt Panjer en Karin Nieuwenhuijsen

Tom Dumoulin Bikepark strijdtoneel voor NK sprint duathlon

Gjalt Panjer en Karin Nieuwenhuijsen hebben de eerste Nederlandse titels van het seizoen 2023  veroverd. Op het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard-Geleen waren zij goed voor goud op het NK sprint duathlon.

Het NK duathlon werd zaterdag bij de mannen  gedomineerd door triatleten, maar het was een hardloper, Bas van Hooren, die na de eerste run met tien seconden voorsprong als eerste naar het fietsen wisselde. Zijn voorsprong was van korte duur en het gaatje werd eigenlijk al in de wisselzone gedicht door een groepje van zes met Niels van Lanen, Gjalt Panjer, Menno Koolhaas, Thomas Cremers, de Belg Steff Corthouts en Daan de Groot. Van Hooren, die slechts een paar keer op de tacx voor het fietsonderdeel trainde, kon niet aanpikken, waardoor het zestal gezamenlijk aan het lopen begon.

Panjer en Koolhaas bleven lang bij elkaar, maar het was uiteindelijk Panjer die in de afsluitende 2,5 km lopen de overwinning naar zich toe trok. Hij was daarmee ook goed voor de winst bij de beloften. Het NK was voor Panjer, die zich dit seizoen hoopt te kwalificeren voor het EK en het WK triathlon voor beloften, een tussendoortje. “Het is een mooie opmaat voor de rest van het seizoen”, vertelde de kersverse kampioen na afloop. “Ik heb deze winter consistent kunnen trainen en heb weer een stap gemaakt met het lopen. In februari liep ik een nieuw pr op de tien kilometer, waarin ik in 29.49 de magische dertig minuten grens doorbrak. Ik had al wel ingeschat dat ik met een goede dag een kanshebber voor de titel zou kunnen zijn, maar dat het ook echt lukt, is natuurlijk heel mooi.”

Achter Panjer en Koolhaas, die wekelijks op het Tom Dumoulin Bikepark trainen, was het Corthouts die overall als derde finishte, maar als Belg telt hij niet mee voor het Nederlands kampioenschap. Cremers legde beslag op de derde plek overall. Niels van Lanen en Valentin van Wersch waren daar achter goed voor respectievelijk het zilver en brons bij de beloften. De juniorenmannen streden in een aparte startserie voor de medailles. Het goud ging daar naar Jippe van Drogenbroek, het zilver was voor Rick van der Knaap en het brons voor Wybe Vermeulen.

Nederlandse Triathlon Bond

Goud voor Nieuwenhuijsen

Bij de vrouwen was het met Karin Nieuwenhuijsen wel een duathlonspecialist die de Nederlandse titel veroverde. Zij nam direct samen met atlete Aline Kootstra de leiding in de eerste run. Kootstra moest op de fiets Nieuwenhuijsen laten gaan, die op haar beurt werd bijgehaald door Diede Diederiks en Eva Cornelisse. De beslissing viel uiteindelijk in de tweede run, waarin Nieuwenhuijsen zich de sterkste loopster toonde. Het zilver ging dertien seconden later naar Diederiks. Cornelisse legde een halve minuut daarachter beslag op het brons.

Voor Nieuwenhuijsen, die twee jaar geleden overstapte van de atletiek naar de duathlon, was het haar eerste Nederlandse titel ooit. “Mijn loopachtergrond heeft mij vandaag de overwinning bezorgd”, vertelde de kersverse kampioene na afloop. “Het was dan ook vooral zaak om er op de fiets niet afgereden te worden en dat gebeurde gelukkig ook niet.”

Romy Spoelder liep en fietste achter Kootstra naar de vijfde plek en was daarmee goed voor goud bij de beloften. Willemijn Fuite eindigde als tweede. Aniek Mars was in de gemengde wedstrijd met de elite en beloften, oppermachtig bij de junioren. Crossspecialiste Kyra Brouwer finishte als tweede, voor Meike Regeling.

Het NK duathlon werd georganiseerd door multisportcoördinator Armand van der Smissen, met ondersteuning van het bondsbureau. “Ik denk dat we kunnen terugkijken op een geslaagd kampioenschap met mooie kampioenen”, vertelde Van der Smissen na afloop. “Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter. Het parkoers zou bijvoorbeeld selectiever kunnen, maar uiteindelijk zijn het toch de atleten die de wedstrijd maken.”

Nederlandse Triathlon Bond
UITSLAGEN
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer