Duathlontitels voor Jelle Lugten en Marina van Dijk

Peter Res en Sandra de Jonge snelste masters

Duathlontitels voor Jelle Lugten en Marina van Dijk

De nationale titels duathlon op de lange afstand (10L – 60 F – 10 L) waren zaterdag in Almere een prooi voor Jelle Lugten en Marina van Dijk. In Almere Haven – waar de organisatie dit jaar te elfder ure naartoe moest uitwijken vanwege werkzaamheden rondom het gebruikelijke parkoers in het stadsdeel ‘Duin’ –  verdedigde Van Dijk met ogenschijnlijk gemak haar kampioenstrui. Ze bleef Ann Schoot Uiterkamp en Sandra de Jonge bijna 8 minuten voor. Voor voormalig wielrenner Lugten was het zijn eerste titel. Hij onttroonde Yennick Wolthuizen, die de wedstrijd twee keer achtereen op zijn naam wist te schrijven, maar nu op ruim 3 minuten tweede werd. Het brons ging naar Daan Schouten, die Diederik Scheltinga in de laatste run nog wist te achterhalen.

Dat Lugten niet alleen hard kan fietsen bewees hij meteen in de eerste run van 10 km. Daarin ging hij samen met titelverdediger Wolthuizen hard van start. Scheltinga hing in de eerste van vier looprondes nog op het vinkentouw, maar moest toch steeds wat meer meters toegeven op het leidende tweetal. Wolthuizen en Lugten begonnen vrijwel tegelijkertijd aan de 60 km. fietsen, waarbij Wolthuizen in eerste instantie de leiding nam op het parkoers op de Gooimeerdijk van Almere Haven. Na twee van de zes fietsrondes in de voor Flevolandse begrippen vrijwel windstille polder trok Lugten de gashendel echter vol open en moest Wolthuizen zich gewonnen geven. De strijd om de derde plaats werd nog spannend. Nadat Daan Schouten de laatste podiumpositie over had genomen kwamen masters Peter Res en Dirk Wijnalda ook nog langszij Scheltinga en moest zelfs Schouten nog diep gaan om zijn medaille veilig te stellen. Res werd wel snelste master 40+, kort gevolgd door Dirk Wijnalda, die de titel in de 45+ categorie in de wacht sleepte.

Met het wegvallen van Miriam van Reijen, die daags voor de wedstrijd geblesseerd af moest zeggen, was de strijd bij de vrouwen minder spannend dan waar vooraf op gerekend werd. Titelverdigster Van Dijk had weliswaar het EK van een week eerder nog in de benen (net als Yennick Wolthuizen overigens), maar hoefde niet tot het uiterste te gaan om zich opnieuw van het goud te verzekeren. In de eerste run hield Ann Schoot Uiterkamp Van Dijk nog in het zicht, maar op de fiets kon de Amersfoortse de voorsprong gestaag uitbouwen. De derde podiumplaats leek lang voor Janien Lubben, maar met een sterke laatste run was het Sandra de Jonge die zelfs Schoot Uiterkamp nog leek te gaan bedreigen voor de zilveren positie. Op de finish bedroeg het verschil tussen de nummer twee en drie minder dan twintig tellen. De Jonge was wel de snelste master van het vrouwenveld.

Winnaars NK masters:

40+ Peter Res
45+ Dirk Wijnalda / Sandra de Jonge
50+ Machiel Ittmann / Yvette van Wegen
55+ Gert van der Vinden / Nina Bakker
60+ Raymund Prins
65+ Her Tesselaar
70+ Hans van Wijk

Bekijk de uitslagen

Jelle Lugten

Nederlandse Triathlon Bond

Marina van Dijk

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer