Drie keer zilver voor paratriatleten in Valencia

Medailles voor Schipper, IJdema en Van der Burgt

De Nederlandse paratriatleten waren zaterdag tijdens het EK in Valencia goed voor drie zilveren medailles. Geert Schipper, Margret IJdema en Nico van der Burgt mochten alle drie op het een na hoogste treetje van het podium plaatsnemen.

Die tweede plek was niet waar Geert Schipper vooraf op had gehoopt. Door het ontbreken van Jetze Plat waren alle ogen in de PTWC-klasse gericht op de triatleet uit Spanbroek. Die slaagde er echter niet in om zijn titel te prolongeren. Schipper kreeg tijdens het zwemmen water in zijn zwembril, zwom richting een verkeerde boei en maakte daardoor extra zwemmeters die hij tijdens het handbiken niet meer goed kon maken. Hij finishte iets meer dan een minuut achter Italiaan Giovanni Achenza als tweede. Schipper nam direct na de wedstrijd het vliegtuig terug naar Nederland waar hij een dag later aan de start kwam van het WK handbiken in Emmen.

Margret IJdema was meer tevreden met haar tweede plek. De rolstoelatlete ging zelfs lang aan de leiding, maar werd vlak voor de finish ingehaald door de Duitse Christiane Reppe.  “Heel mooi tweede”, concludeerde bondscoach Bas de Bruin na afloop. “Het was jammer dat het wheelerparkoers, met veel haakse bochten, haar niet helemaal lag, maar ze heeft het ontzettend goed gedaan. Een mooie revanche voor het WK waar ze onlangs achtste werd.”

Na zijn derde plaats op het WK, twee weken geleden in Lausanne, was Nico van der Burgt in de PTS3-klasse dit keer goed voor het zilver. Maurits Morsink, in Lausanne tweede op het WK in de PTS2-klasse, had te veel last van een bovenbeenblessure en ging uiteindelijk niet van start in Valencia. Daniël Knegt kampt met een knieblessure en finishte met zijn guide Koen de Leeuw als twaalfde in de PTVI-klasse.

In Valencia kwamen zaterdag ook de U23 atleten in actie voor hun strijd om de Europese titels. Youri Keulen was met zijn 24ste plaats de eerste Nederlander in de uitslag. Lars van den Knaap en Stijn Jansen finishten daarachter respectievelijk als 45ste en 49ste. De titel ging in Valencia naar de Brit Ben Dijkstra die in Engeland geboren is, maar een Nederlandse vader heeft.  Bij de vrouwen was Eva Cornelisse goed voor de 28ste plaats, kort daarop gevolgd door Joyce Caro die als dertigste de finishlijn passeerde. Marije Dankelman die herstellende is van een griep, stapte uit tijdens het fietsen.

Nederland sloot het EK zondag af met de twaalfde plaats in de U23 mixed teamrelay. In een sterk deelnemersveld hadden Eva Cornelisse, Youri Keulen, Joyce Caro en Lars van den Knaap het niet makkelijk. “Het fietsen was de scherprechter”, aldus De Bruin. “Er stond veel wind, dus als iemand alleen kwam te zitten, zorgde dat meteen voor een grote achterstand. Iedereen heeft het maximale gegeven, meer zat er vandaag helaas niet in.”

 

Zilver voor Margret IJdema in de rolstoelklasse.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer