Deur Tokio wijd open voor IJdema

Derde plaats voor rolstoelatlete in Tasmanië

Margret IJdema heeft in Tasmanië een grote stap richting Tokio gezet. De rolstoelatlete legde in de eerste World Paratriathlon Series-race van het seizoen beslag op de derde plek.

De openingswedstrijd van het seizoen in Devonport werd gewonnen door regerend wereldkampioene Lauren Parker uit Australië, terwijl haar landgenote Emily Tapp voor IJdema de tweede plaats voor zich opeiste.

Door het behalen van de derde plek door IJdema, volstaat eind juni een plek bij de eerste negen (in plaats van de eerste zes) op de paralympische kwalificatieranking voor deelname aan de Paralympische Spelen in Tokio. Voor de vrouwen is de rolstoelklasse in Tokio voor het eerst vertegenwoordigd tijdens de Spelen.

“De deur staat wijd open. Ik ben beretrots op haar”, laat bondscoach Bas de Bruin vanuit Australië weten.

Lauren Parker nam al tijdens het zwemmen in de behoorlijk woeste zee een voorsprong op de rest van het veld. De nummers twee tot en met vijf zaten na het zwemonderdeel dicht bij elkaar, maar het was IJdema die als tweede aan het handbiken begon. Ondanks dat de Duitse zwem- en handbikewereldkampioene Christiane Reppe op haar aan het jagen was, wist de Nederlandse haar tweede positie tijdens het handbiken te handhaven.

Tijdens het laatste onderdeel, het wheelen, kwam de Australische Tapp nog voorbij, maar Reppe kon het gat met IJdema niet meer dichten.

IJdema zou volgende week, samen met Jetze Plat, in Abu Dhabi deelnemen aan de ITU World Cup, maar dat evenement is, evenals de geplande World Triathlon Series-race, vanwege de uitbraak van het coronavirus in Abu Dhabi uitgesteld. Een nieuwe datum (vermoedelijk later in maart of april) is nog niet bekend.

Het podium in Devonport: Emily Tapp, Lauren Parker en Margret IJdema.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer