Dertiende plek voor Klamer in Abu Dhabi

Van Egdom 23e in seizoensopener WTS

ABU DHABI – TeamNL triathlon is er in de openingswedstrijd van de World Triathlon Series 2019 in Abu Dhabi niet in geslaagd topklasseringen te bemachtigen. Rachel Klamer, die de wedstrijd vorig jaar op haar naam schreef, werd dertiende in het vrouwenveld. Jorik van Egdom was bij de mannen de beste Nederlander op plek 23 en behaalde daarmee het beste WTS-resultaat in zijn carrière tot dusver. Zaterdag komen de atleten opnieuw in actie tijdens de mixed relay, als Nederland de vijfde plek op de wereldranglijst verdedigt.

Kopgroep

Een kopgroep waaruit uiteindelijk zes atletes om de dagwinst zouden gaan strijden, nam bij het fietsonderdeel in de vrouwenwedstrijd al snel afstand van de rest van het veld. Maya Kingma zat, na een uitstekend zwemonderdeel, goed van voren tot aan de tweede wissel. Daarna moest de Nederlandse de rol lossen. Rachel Klamer kwam op veertien seconden van de Britse leidster Jessica Learmonth uit het water en miste na de eerste wissel de aansluiting met de kopgroep. Klamer passeerde Kingma na de eerste van twee loopronden en eindigde op plek dertien, terwijl Kingma nog enkele atletes voor moest laten gaan en als 22e finishte. Kirsten Nuyes zat na het zwemonderdeel te ver achterin het veld om nog een rol van betekenis te kunnen spelen in de wedstrijd. Nuyes finishte op plek 44. De winst ging naar de Amerikaanse Katie Zaferes, voor haar landgenote Taylor Spivey en Learmonth.

(tekst gaat verder onder de foto)

Nederlandse Triathlon Bond

Beste resultaat

Een opmars tijdens het fietsonderdeel bracht Jorik van Egdom in de mannenwedstrijd helemaal voorin de race. De Veenendaler meldde zich tijdens de finale van het fietsen zelfs korte tijd vooraan het peloton. Marco van der Stel was al eerder in de kopgroep aangesloten, na een achtervolging op een selecte groep die ontstond na het zwemmen. Na de samenkomst van vrijwel het hele veld besloot Van der Stel de benen te sparen tijdens het looponderdeel, om morgen fitter aan de start te staan bij het voor Nederland belangrijke onderdeel mixed teamrelay. Van Egdom reikte tot plek 23 in de door wereldkampioen Mario Mola in de laatste kilometer besliste race. Niet eerder eindigde Van Egdom zo hoog in een race uit de World Triathlon Series. Alex Yee uit Groot Brittannië werd tweede, voor de tweede Spanjaard Fernando Alarza. Van der Stel viel terug tot plek 41.

Mixed Relay World Series

Zaterdag staat voor het Nederlands team de eerste wedstrijd uit de Mixed Relay World Series van dit jaar op de planning. De definitieve opstelling van het team, dat normaal gesproken uit Klamer, Kingma, Van der Stel en Van Egdom bestaat, wordt op de dag van de wedstrijd pas bekend gemaakt. Nederland sloot 2018 af met de vijfde plek op de wereldranglijst en is erop gebrand in de top van de landenranking te blijven dit jaar. De beste zeven landen van die ranking plaatsen zich, mits de atleten individueel ook in de top 140 staan, voor de Spelen van Tokio.