Debuut in Kona smaakt naar meer voor Els Visser

Derk de Korver beste Nederlander op Hawaii

Els Visser is bij haar debuut in het wereldkampioenschap Ironman op Hawaii op een mooie zestiende plaats geëindigd. Derk de Korver was met zijn tiende plaats overall bij de agegroup-atleten, de beste Nederlander. De wereldtitels in Kona gingen naar het Duitse duo Jan Frodeno en Anne Haug.

Els Visser had vooraf geen idee wat ze kon verwachten op Hawaii, maar kan terugkijken op een heel mooi debuut. Het zwemonderdeel verliep niet soepel, ze kwam als 26ste uit het water, maar op de fiets wist de 29-jarige atlete het een en ander recht te zetten. “Het zwemmen liep gewoon niet goed, waarom weet ik niet precies”, blikt Visser een dag later terug op de race. “Hierdoor kwam ik alleen uit het water en kwam ik ook op de fiets alleen te zitten. Dat was ontzettend balen. Want ook al mag je niet stayeren, als je iemand voor je ziet rijden, helpt dat wel. Maar ik heb toch meteen de knop om weten te zetten en er de eerste tachtig kilometer flink de druk er op gehouden.”

Tijdens het fietsen wist Visser verschillende atletes ‘op te rapen’ en bij de turnaround in Hawi, sloot ze aan bij een groepje. “Ik ben daar op kop gaan rijden, maar heb wel wat gas teruggenomen want ik moest even op adem komen. Toch reden we al snel met z’n vieren weg bij de rest – onder wie twee snelle fietsters – dus daar verbaasde ik me wel over. Uiteindelijk bleven zestig kilometer voor de finish alleen Linsey Corbin en ik over. Ik heb de eerste dertig kilometer op kop gereden en Linsey de laatste dertig kilometer, en ik moest toch wel aanpoten om bij haar in de buurt te blijven.”

Visser begon vervolgens als dertiende aan het lopen. “De eerste twintig kilometer gingen zo voorbij, daarna begon het toch wel zwaar te worden. Maar ik ben me steeds goed blijven verzorgen bij iedere drankpost. Genoeg eten en drinken en iedere keer ijs onder mijn pet en in mijn top. De laatste vijftien kilometer moest ik mezelf echt pushen. Dit was niet mijn snelste marathon en het moet zeker nog sneller, maar voor nu ben ik tevreden.”

Met een zestiende plaats op Hawaii (in 9.18.42), blijft Visser – die haar baan als chirurg inruilde voor die van professional triatlete – zich razendsnel ontwikkelen. In 2017 finishte ze in haar eerste Ironman als agegrouper als vierde tussen de profs. “Er valt nog genoeg winst te boeken, op alle onderdelen. Dit resultaat is in ieder geval heel motiverend. Ik ga me nu eerst focussen op mijn promotie (Visser doet onderzoek naar slokdarmkanker, red) volgende maand en daarna ga ik met mijn coach om de tafel zitten om te kijken welke wedstrijden ik komend seizoen ga doen. Ik wil me zeker weer proberen te kwalificeren voor Kona, dit smaakt naar meer.”

De in Los Angeles woonachtige Derk de Korver – die acht weken geleden zijn voet brak – maar net op tijd hersteld was om deel te nemen op Hawaii, finishte als tiende agegrouper in 8.52.54.

 

Els Visser kijkt terug op een geslaagd debuut in de Ironman Hawaii.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer