Crosstitels verrassend voor Dijkshoorn en Diederiks

Geslaagde generale repetitie voor WK 2019

Wouter Dijkshoorn en Diede Diederiks hebben zondag in Almere verrassend de Nederlandse titels in de crosstriathlon veroverd. Zij deden dit op het gloednieuwe mountainbikeparkoers rondom voormalig vuilstortplaats Braambergen en De Kemphaan waar volgend jaar ook om de wereldtitels crosstriathlon gestreden gaat worden.

Voor zowel Dijkshoorn als Diederiks kwam de nationale titel in Almere als een verrassing. “Ik stond vooraf ook niet in het lijstje met favorieten, maar daar was ik juist wel blij om”, vertelde Dijkshoorn na afloop tegen 3athlon.nl. “Het zwemmen ging lekker en ik ben niet zo heel technisch op de mountainbike, maar ik reed goed omhoog. Vervolgens maakte ik het tijdens het lopen, mijn sterkste onderdeel, af.”

Joep Staps finishte een minuut achter Dijkshoorn als tweede. De uittredend kampioen had niet het juiste schoeisel gekozen voor de race, kwam tijdens het lopen hard ten val en moest zich na afloop zelfs laten behandelen in het plaatselijke ziekenhuis. De derde plek was voor Victor Goené.

Tim Hemel was overall de sterkste in Almere. De Belg was speciaal naar Almere – waar het in het begin van de race regende – gekomen om het WK-parkoers te verkennen. “Daar was het een goede dag voor. Met regen en zon hadden we verschillende omstandigheden”, vertelde hij tegen 3athlon.nl. “Het parkoers heeft heel veel singletrack, dus passeren was niet altijd even makkelijk, maar dat hoort erbij. En de korte steile klimmetjes en de blubber maakten het pittig.”

Ook voor Diede Diederiks kwam het rood-wit-blauw als een verrassing. Een dag eerder dwong ze in Vroomshoop met haar team EDOsports – Maastricht promotie naar de eredivisie af, maar ze bleek in Almere nog genoeg energie over te hebben om de concurrentie op ruime afstand te zetten. “Ik had dit absoluut niet verwacht, als ik zag wie er op de startlijst stond en al helemaal niet na gisteren. Ik kon het ook bijna niet geloven toen ik over de finish kwam.” Judy van den Berg legde achter Diederiks beslag op het zilver en uittredend kampioene Ingrid van Lubek was dit keer goed voor het brons. Jony Heerink reed lek en eindigde uiteindelijk op de vierde plaats.

Het NK in Almere werd in de ochtend geopend met de titelstrijd voor jeugd en junioren. Hugo Overmeen en Selina Franken mochten de eerste rood-wit-blauwe truien in ontvangst nemen. Overmeen had bij de jongens jeugd bijna vier minuten voorsprong op de nummer twee, Mauro Dieters. Slechts enkele seconden achter Dieters finishten Selina Franken en Merel Veltman respectievelijk op de derde en vierde plaats en ook Meike Regeling bleef de derde jongen, Jesse Hougardy, nog voor.

De titels bij de junioren gingen naar Lucas Goené en Kim van ’t Verlaat. Goené hield Kai van den Brink en Hugo Jan Bosscher achter zich, terwijl Van ’t Verlaat Willemijn Fuite en Zoe van Dijk naast zich op het podium kreeg.

Voor de winnaars van de junioren- en seniorenseries had bondscoach Armand van der Smissen tevens het eerste WK-ticket voor volgend jaar klaarliggen. En ook Victor Goené mag zich op het WK gaan voorbereiden op dit WK als snelste crosstriatleet onder 23 jaar.

Winnaars masters (40+):

40+ Dagmar Krijnen en Wico Hopman
45+ Judy van den Berg en Michael Krijnen
50+ Audrey Breur en Machiel Ittmann
55+ Keesjan Otto
60+ Jacqueline Oosterwegel en Rob van Zanten
65+ Jan van der Heide
Alle uitslagen
Wouter Dijkshoorn
Wouter Dijkshoorn
Diede Diederiks
Diede Diederiks
Alle prijswinnaars bij de jeugd en junioren
Alle prijswinnaars bij de jeugd en junioren
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer