Brownlee maakt favorietenrol waar op EK in Weert

Hillebregt beste Nederlander, Van Egdom exit na pech

De laatste keer dat tweevoudig en regerend Olympisch kampioen Alistair Brownlee Europees kampioen werd was alweer vijf jaar geleden. Weert werd het decor voor zijn vierde Europese succes. De Brit maakte de wedstrijd vanaf de start hard. Zo hard dat de kopgroep van tien, die ontstond op zijn initiatief, na het fietsonderdeel binnen een ronde decimeerde en van Brownlee de eenzame koploper maakte. Uit de grote achtervolgende groep, waarin ook Donald Hillebregt en Marco Akershoek op de fiets aansloten, kwamen nog snelle lopers terug die in het slot van de wedstrijd alsnog voor de overige podiumpleken streden. Joao Perreira (POR) kwam als snelste loper van het veld nog het dichtst bij Brownlee en eiste zodoende het zilver op. Lang leek Marten van Riel (BEL) op weg naar een medaille, totdat zijn landgenoot Jelle Geens met een verschroeiende laatste loopronde het brons opeiste. Van Riel, met startnummer één, eindigde op plek zes.

Nederlandse Triathlon Bond
Zwemstart van de elite mannen. Foto's: NTB/Christie Brouwer
Zwemstart van de elite mannen. Foto's: NTB/Christie Brouwer

Beste Nederlander werd Donald Hillebregt. De in Sittard woonachtige Hillegommer kende een sterke race. Hij miste weliswaar de kopgroep, maar kon zich eenvoudig handhaven in het achtervolgende peloton. Aan het begin van het lopen kampte Hillebregt nog met steken, maar een sterke laatste ronde bracht hem op plek 27. Marco Akershoek, die in dezelfde fietsgroep zat als Hillebregt, werd uiteindelijk 46e. Limburger Youri Keulen miste net de grote fietsgroep na het zwemmen, maar vocht zich knap terug op het looponderdeel en werd 45e. Keulen sprak over het ontwikkelproces waarin hij als 20-jarige zit en roemde het niveau waarop hij nu acteert.

Pim Venderbosch en Jorik van Egdom haalden de finish niet. Venderbosch werd gelapt met fietsen en moest uitstappen. Van Egdom kon na een technisch mankement aan zijn fiets in T1 niet aan het fietsonderdeel beginnen. Morgen komt de Veenendaler opnieuw in actie, tijdens de mixed teamrelay.

Nederlandse Triathlon Bond

Debutant Jesse Cuijpers beste Nederlandse junior

Bij de junioren domineerden de Zuid-Europeanen, met in de top vijf twee Fransen, twee Portugezen en een Spanjaard. Paul Georgenthum (FRA) had het sterkste eindschot in huis, nadat hij het grootste deel van het lopen al het kopwerk voor zijn rekening genomen had. Een late demarrage van de Portugees Ricardo Batista leek kansrijk, maar hij overspeelde zijn hand en werd derde. De Fransman Boris Pierre profiteerde en sprintte naar het zilver. Jesse Cuijpers, de pas 15-jarige Limburgse debutant, zette een knappe prestatie neer door op de 28e plek als beste Nederlander te eindigen. De eerstejaars junior uit Beek sloot na het zwemmen direct aan in de kopgroep op de fiets, zag die uitgroeien tot een peloton en handhaafde zich met gemak tot in de tweede wisselzone. Met lopen kwam de jongeling nog tekort om de Europese top te volgen. Niels van Lanen, ook pas 15 jaar, eindigde op plek 37, gevolgd door Gjalt Panjer (45), Syb de Jong (50) en Ian Pennekamp (51).

Debutant Jesse Cuijpers beste Nederlandse junior

Driemaal goud bij de agegroupers

Tijdens de agegroupwedstrijden wist de Nederlandse ploeg vandaag driemaal goud binnen te halen. Marije Zeekant (D60), Sione Jongstra (D40) en Edwin Ophof (M55) wonnen hun leeftijdsklasse. Morgen komt de andere helft van de agegroupers in actie.

Naar de uitslagen
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer